Iedereen weet dat sommige vogelsoorten op vissen jagen, maar ook andersom kan dit gebeuren. Zuid-Afrikaanse biologen hebben een dergelijke vangst nu op video vastgelegd. Op de beelden wordt een groep zwaluwen getoond die over het water scheert bij de Schroda-dam in Zuid-Afrika. De zwaluwen zoeken boven water naar voedsel, maar wanneer één van de zwaluwen een duik maakt, komt het dier niet meer boven water.

Zwaluwen - tijgervis
Foto: Foter.com / CC BY-SA 

Wat blijkt? Uit vertraagde beelden zien de onderzoekers dat de zwaluw wordt gegrepen door een tijgervis, die vlak boven het water uit sprong. De tijgervis is een roofvis van ongeveer een meter lang en jaagt voornamelijk op andere vissen. Toch versmaadt hij een vogeltje op zijn tijd ook niet, blijkt uit de beelden.

Tijgervis voorzien van zender
De wetenschappers hadden een aantal vissen voorzien van een zender en kwamen zodoende erachter dat zij ook weleens een zwaluw vangen. De gezenderde vissen hadden geen van allen een zwaluw gevangen, maar zij bleken wel onrustig te zijn. De onderzoekers observeerden ook meerdere pogingen van andere tijgervissen die niet lukten. Wel zagen zij in de vijftien daaropvolgende dagen meer dan driehonderd geslaagde pogingen.
Naast de tijgervis jagen ook soorten als snoek, haai, piranha en baars op vogels. Maar zij jagen alleen op zwemmende of op de kant zittende vogels.

Het onderzoek wordt beschreven in de januari-editie van het Journal of Fish Biology.

Fish catches bird in flight

Bron: NU.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven