In een dierentuin in Tsjechië hebben kinderen een groepje flamingo’s ernstig mishandeld. Ze gooiden stenen naar de roze paradijsvogels en schopten hard op de dieren in. Een van de vogels was zo hevig verwond, dat het dier het niet heeft overleefd. 

Mishandelde flamingo's
Flamingo’s in een Tsjechische dierentuin werden ernstig mishandeld | Foto: Pixabay

Het incident vond plaats in de Tsjechische dierentuin Zoo Jihlava. In deze dierentuin zonder tralies wonen zo’n 200 zeldzame diersoorten, inclusief 17 soorten die worden gebruikt voor Europese fokprogramma’s. Ook de flamingo’s in de dierentuin zijn onderdeel van dit fokprogramma.

Jonge kinderen
Overdag klom een groepje van drie kinderen over het hek bij de flamingo’s. Zij gooiden stenen en stokken naar de dieren. Twee vogels werden vervolgens hard getrapt door de kinderen. Eén van de dieren, een mannelijke flamingo van slechts 16 jaar oud, overleefde de aanval niet. Dit terwijl de dieren ongeveer 30 tot 40 jaar oud kunnen worden. De kinderen die verantwoordelijk zijn voor het mishandelen van de vogels zijn nog erg jong. Het gaat om drie jongens van vijf, zes en acht jaar oud.

Niet vervolgd
Twee van de jongens werden aangehouden door de politie. De ander wist te ontsnappen. Een woordvoerder van de dierentuin gaf aan dat de jongens geen enkel berouw toonde voor hun daden. Vanwege hun jonge leeftijd worden ze echter niet vervolgd. Waarschijnlijk moeten de ouders wel een schadevergoeding betalen voor de overleden flamingo, die onderdeel was van het fokprogramma. De waarde van de flamingo wordt geschat op zo’n 2.000 euro.

Dierentuinen in opspraak
De afgelopen weken zijn dierentuinen veelvuldig in het nieuws door verschillende wrede incidenten. Zo werd vorige week een neushoorn doodgeschoten door stropers in een Franse dierentuin, terwijl in een Duitse dierentuin een beer werd doodgeschoten nadat het dier was ontsnapt. Ook kwam een Amerikaanse dierentuin in opspraak nadat bleek dat de dierentuin toeristen liet zwemmen met baby tijgers.

Bron © Animals Today Nadine van Wissen