Politiek jaagt 163.000 koeien vroegtijdig de dood in

In Nederland worden er de komende tijd 163.000, veelal drachtige, koeien geslacht. Dit omdat Nederland op de vingers is getikt door Brussel wegens de productie van veel te veel mest.

Melkveehoudster Leyntje is de dupe

Karen Soeters spreekt met melkveehoudster Leyntje Melse

Nederland heeft ten opzichte van andere Europese landen een uitzonderingspositie gekregen, waardoor ze meer mest mogen produceren. Echter is zelfs deze limiet overschreden. Als gevolg hiervan moeten alle boeren in Nederland koeien inleveren die zullen worden geslacht.

Kleinere bedrijven de dupe
Na het loslaten van het melkquotum zijn veel melkveehouders fors gaan uitbreiden, met als gevolg dat er veel meer mest wordt geproduceerd. Veel meer mest dan wettelijk mag. Niet alleen de megaboeren worden hier nu voor gestraft, maar ook de biologische boeren en kleine familiebedrijven. Zij hebben veelal geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om meer mest te mogen produceren en zijn nu de dupe van deze maatregelen.

Drachtige koeien geslacht
8 van de 10 melkkoeien zijn drachtig, want ze moeten immers melk produceren. De dieren mogen geslacht worden tot de achtste maand van de negen maanden durende dracht. Het gaat dus om voldragen kalveren. De wet die deze gruwelijkheden mogelijk maakt is gesteund door SP, VDD, PvdA, CDA, D66, CU, SGP, GRKO en 50+.

De Partij voor de Dieren heeft een amendement ingediend om onder andere de biologische boeren te sparen, maar helaas hebben VVD, PvdA, CDA, PVV, D66, CU, SGP, GRKO en 50+ dit tegen gehouden.

Bekijk hier het interview dat Karen Soeters had met biologisch-dynamische melkveehoudster Leyntje Melse:

© Animals Today

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Monique zegt:

  Hoe willen ze dat dan gaan doen met megastallen, daar komt toch héél veel mest vandaan…….

  • Monique, allereerst, megastallen zijn een relatief begrip, vergeleken met het buitenland zijn de megastallen voor melkvee piepklein.
   Ten tweede, ELKE houder van melkvee is gehouden aan de productie-en aanwendnormen van mest.
   iemand met 10 koeien mag net zoveel mest op eigen grond plaatsen per hectare als iemand met 1000 koeien.Elke kilo stikstof of fosfaat die daarboven geproduceerd wordt MOET milieu verantwoord afgezet worden.
   Dus bedrijfsgrootte is niet relevant in deze. Of we blij moeten zijn met grote bedrijven is een ander verhaal.

   • Monique zegt:

    hj, dankjewel voor de uitleg.

    • Monique, graag gedaan, nu blijkt weer dat de regelgeving zo ingewikkeld is dat sommigen(niet jij) die aangrijpen om de veehouderij in een verkeerd daglicht te stellen.

 2. Tja wat moet ik hier op zeggen, 163.000 melkkoeien vroegtijdig naar de slacht omdat de boer zijn koeien niet meer mag uitmelken vanwege fosfaten. Hmmmm drama zekers niet voor de boer wel voor het slachtdier. Hoe je het ook bekijkt het dier word toch geslacht e of dat nu is of over een paar jaar als die letterlijk is uitgemolken. Ach en vergeet niet dat deze genoemde 163.000 melkkoeien jaarlijks tenminste 163.000 kalveren werpen die meteen door gaan naar de slacht. Huilt daar iemand onder, huilt daar deze boer om. nee totaal niet het gaat haar slecht om inkomsten verlies en niet om het dier.
  En of het niet de robot koe is of de biologische koe van al deze dieren worden de kalveren gestolen en geslacht ( neem een kijkje in Apeldoorn) , de koeien worden uitgemolken en daarna ook gewoon geslacht.

  Dus een drama voor de dieren, in welke vorm dan ook, eerst jaarlijks je kind gestolen daarna als geluk hebt word je een paar jaar uitgemolken , waarna je door mag lopen naar de slachthel, en in pech gevallen ben je meteen aan de beurt.

  Sorry ik kan echt geen seconden medelijden hebben met deze boeren

  • Arie, je begint al goed,” Tja wat moet ik daar op zeggen”

   Nou ik zou zeggen: NIETS. Je geeft duidelijk blijk absoluut geen enkel benul te hebben van de melkveehouderij. Geeft niks, maar schrijf dan niet zulke onzinverhalen !

 3. wat een doortraptheid. de banken hebben de domme boeren op kosten gejaagd, terwijl ieder mens met een beetje hersenen kon weten dat er teveel stront zou worden geproduceerd. laat de boeren op hun eigen blaren zitten, zodat ze een voorbeeld zijn voor andere domme boeren, en de banken niet opnieuw kunnen profiteren van hun corrupte houding. geef mensen de kans hun eigen verantwoordelijkheid te4 nemen. behandel ze niet als randdebielen.

 4. PURE SCHANDE , EERST MASSA PRODUCTIE EN DAN MASSA MOORD BAH SCHAAM JULLIE DOOD !!!!!!!!!

 5. Karen, laat je eens eerlijk voorlichten, Leyntje verteld geen eerlijk verhaal.
  Een grondgebonden bedrijf hoeft onder de huidige regelgeving GEEN koeien in te leveren.
  OF, ze is na 2-7-2015 niet grondgebonden gegroeid, in dat geval verteld ze jou dus niet de waarheid.
  En drachtige koeien slachten? onzin, geen enkele weldenkende boer zal bij de huidige regelgeving( min4% voor niet grondgebonden bedrijven) hoogdrachtige koeien laten slachten, er zijn altijd wel enkele koeien die toch al wel gust gelaten werden ,die zullen nu afgevoerd worden, versneld dat wel, maar anders had Leyntje deze koeien ook laten slachten.

  Dit interview is een tranentrekkend verhaal dat NIET op de waarheid is gebaseerd!

 6. Dit is de schuld van de overheid door het melkquotum af te schaffen en zo de hebzuchtige boer weer gelegenheid geven tot enorme uitbreidingen van het vee, met dank aan de RABObank.
  En nu is de kleine boer ook de klos, doordat de grote boeren hebben uitgebreid, niet echt eerlijk

  • Alweer te simpel gesteld Kengai, Brussel heeft al begin jaren tachtig, bij het instellen van het quotum, vastgelegd dat dit een tijdelijke maatregel zou zijn. De NLse overheid heeft over het afschaffen dus geen enkele zeggenschap gehad( zo werkt democratie)
   En die hebzuchtige boer ? nee hoor, in elke ondernemer zit expansiedrang, dus ook bij boeren. Los daarvan, een bepaalde schaalgrote is nodig om überhaupt een inkomen te kunnen behalen.
   En de RABObank? nee, juist de megabedrijven zijn vrijwel allemaal gefinancierd door de ING of ABN , om het simpele feit dat de RABO te “voorzichtig “was met financieren.
   Kleine, grondgebonden bedrijven die NIET uitgebreid hebben zijn ABSOLUUT niet de klos, zij hoeven geen dieren in te leveren.De biologische boeren die WEL moeten inleveren zijn dus na 2-7-2015 gegroeid.En hebben dus ook bijgedragen aan het overschrijden van het fosfaatplafond.
   De grote uitbreiders worden nu het hardst gepakt, wel echt eerlijk.
   Je moet niet oordelen over dingen waar je geen kennis van hebt Kengai.