In Nederland worden er de komende tijd 163.000, veelal drachtige, koeien geslacht. Dit omdat Nederland op de vingers is getikt door Brussel wegens de productie van veel te veel mest.

Melkveehoudster Leyntje is de dupe
Karen Soeters spreekt met melkveehoudster Leyntje Melse

Nederland heeft ten opzichte van andere Europese landen een uitzonderingspositie gekregen, waardoor ze meer mest mogen produceren. Echter is zelfs deze limiet overschreden. Als gevolg hiervan moeten alle boeren in Nederland koeien inleveren die zullen worden geslacht.

Kleinere bedrijven de dupe
Na het loslaten van het melkquotum zijn veel melkveehouders fors gaan uitbreiden, met als gevolg dat er veel meer mest wordt geproduceerd. Veel meer mest dan wettelijk mag. Niet alleen de megaboeren worden hier nu voor gestraft, maar ook de biologische boeren en kleine familiebedrijven. Zij hebben veelal geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om meer mest te mogen produceren en zijn nu de dupe van deze maatregelen.

Drachtige koeien geslacht
8 van de 10 melkkoeien zijn drachtig, want ze moeten immers melk produceren. De dieren mogen geslacht worden tot de achtste maand van de negen maanden durende dracht. Het gaat dus om voldragen kalveren. De wet die deze gruwelijkheden mogelijk maakt is gesteund door SP, VDD, PvdA, CDA, D66, CU, SGP, GRKO en 50+.

De Partij voor de Dieren heeft een amendement ingediend om onder andere de biologische boeren te sparen, maar helaas hebben VVD, PvdA, CDA, PVV, D66, CU, SGP, GRKO en 50+ dit tegen gehouden.

Bekijk hier het interview dat Karen Soeters had met biologisch-dynamische melkveehoudster Leyntje Melse:

© Animals Today