Zangeres Famke Louise heeft in samenwerking met Bont voor Dieren en Videoland de documentaire ‘Bont Girl’ gemaakt. In 2018 werd Famke Louise nog uitgeroepen tot Dom Bontje en daarom wilde zij naar China om daar de bontindustrie in beeld te brengen. Chinees bont wordt veel in Nederland verkocht en ze hoopt dat mensen na het zien van de schokkende beelden geen bont meer zullen dragen.

Famke Louise tegen de bontindustrie
Famke Louise tegen de bontindustrie | Foto: Bont voor Dieren

Aanvankelijk werd gecommuniceerd dat zij een kledinglijn met bont zou lanceren, maar dit bleek een ludieke actie om aandacht te vragen voor de documentaire. Een ‘activist’ – campagneleider Moranni te Winkel van Bont voor Dieren – rende tijdens de lancering in de Westergasfabriek in Amsterdam het podium op en besmeurde Famke Louise met rode verf. De activist werd afgevoerd waarna de documentaire begon. Tot dat moment wist niemand van de genodigden dat er sprake was van een stunt.

Famke Louise tegen de bontindustrie in Bont Girl
Geen kledinglijn met bont maar de documentaire ‘Bont Girl’ | Foto: Animals Today

Nadat Famke Louise in 2018 was uitgeroepen tot Dom Bontje, wilde zij met eigen ogen toezien hoe de bontindustrie in China eraan toegaat. Veel bont dat in Nederland wordt verkocht, is afkomstig uit China. In de documentaire is onder andere te zien hoe bontdieren leven in kleine, smerige kooien en hoe zij worden behandeld. Ook wordt getoond hoe een pas gedode wasbeerhond wordt gevild. Famke Louise:

“Ik had destijds totaal geen besef van het leed in de bontindustrie. Met deze documentaire hoop ik dat andere mensen ook wakker worden en geen bont meer dragen. Het was nodig om het opzetten van een kledinglijn als dekmantel te gebruiken. Hierdoor kregen we toegang tot de bontmarkten en -boerderijen in China.”
.

Geen ‘Fashion Girl’, maar ‘Bont Girl’

In de documentaire vertelt Famke Louise met tranen in de ogen dat zij begrijpt waarom ze genomineerd was voor Dom Bontje. Ze geeft aan dat het een domme keus is geweest van haar om bont te dragen.

Bekijk hieronder de trailer van ‘Bont Girl’:
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




.
Bont voor Dieren is ontzettend blij met de samenwerking met Famke Louise. Waarnemend directeur Karen Soeters:

“Het is meer dan geweldig dat wij dankzij deze documentaire op zo’n enorm grote schaal het publiek kunnen bereiken over de gruwelen van de bontindustrie. Het is ook heel dapper dat zij deze confronterende reis is aangegaan. We bereiken hiermee niet alleen de Videolandkijkers, maar ook zo ontzettend veel jonge volgers van Famke Louise. Zij is voor veel jongeren een rolmodel. Doordat zij zich openlijk uitspreekt tegen bont, zullen jongeren minder snel bont kopen. Dit is weer een stap dichterbij een bontvrij Nederland.”

Burgerinitiatief voor importverbod

Bont voor Dieren werkt al jaren met internationale zusterorganisaties aan bontfokverboden. Dat er jaarlijks alleen al in China ruim 50 miljoen wasbeerhonden, vossen en nertsen worden gedood voor hun vacht, toont de ernst aan om ook daartegen in actie te komen. Bont voor Dieren werkt daarom aan een importverbod op bont, al dan niet verwerkt in kleding. De strijd voor een bontvrij Nederland gaat onverminderd door zolang er bont verkocht mag worden.
.

  • Lees ook:

Vlogger Famke Louise is een Dom Bontje

.
Bron: