Niet iets om trots op te zijn: vlogger Famke Louise is de winnaar, en dus de loser van de verkiezing Dom Bontje 2018. Ruim 25.000 dierenliefhebbers brachten afgelopen maand hun stem uit voor de verkiezing die jaarlijks georganiseerd wordt door Bont voor Dieren. Met een nipte meerderheid van stemmen wist Famke Louise concurrent Anky van Grunsven achter zich te laten en kreeg ze de titel Dom Bontje 2018. Ze wil de prijs die bij de titel hoort niet overhandigd krijgen.

Famke Louise
Famke Louise is Dom Bontje 2018 | Foto: Bont voor Dieren

Naast Famke Louise blijven ook veel andere vloggers en influencers bont dragen. Onbegrijpelijk in een tijd waarin de grote modehuizen achter elkaar bont afzweren vanwege het dierenleed. De invloed van vloggers is vooral onder jongeren heel groot, bij wie ze mateloos populair zijn. Famke Louise droeg in een aantal vlogs een bontkraag van coyote. De winnares heeft in aanloop naar de uitreiking wel nagedacht over het leed dat schuilgaat achter de bontindustrie. Toch is er vanuit het management besloten nu geen publiekelijke uitspraken te doen.

Voorbeeldfunctie
Nicole van Gemert, directeur Bont voor Dieren:

“Famke Louise heeft ontzettend veel jonge fans. Bont dragen en er zelfs trots over zingen zoals Famke doet, stimuleert de jeugd helaas om ook jassen of accessoires met echt bont te kopen. Bont gaat altijd gepaard met dierenleed, daarom ben ik blij dat zoveel mensen op haar hebben gestemd. Een bontvrije toekomst ligt namelijk bij de jeugd. Hopelijk stoppen naast de vele modehuizen ook de vloggers en influencers met het in stand houden van de bontindustrie.”

Gelukkig zijn er ook genoeg bekende vloggers die zijn gestopt met bont of die zich openlijk uitspreken tegen de martelmode. In aanloop naar de verkiezing van 2018 heeft straatvoetballer en vlogger Soufiane Touzani aangegeven geen bont meer te dragen. Modeblad &C heeft na contact met Bont voor Dieren foto’s en filmpjes met echt bont verwijderd van hun Instagramaccount. Vloggers als Teske de Schepper en Nino Wilkes steunen Bont voor Dieren en zetten regelmatig hun sociale media in voor de strijd tegen bont.

Dom Bontje 2018
Famke Louise met de andere genomineerden | Foto: Bont voor Dieren

Het hele jaar nomineren
Zolang bekende Nederlanders ervoor kiezen bont te dragen, zal Bont voor Dieren de verkiezing Dom Bontje blijven organiseren. Het is het hele jaar door mogelijk mensen of programma’s te nomineren. Ter herinnering, dit zijn de titelhouders van voorafgaande jaren:

2004: Prinses Máxima
2005: Koningin Beatrix
2007: Fatima Moreira de Melo
2008: Gerard Joling
2009: Koningin Beatrix
2010: Yolanthe Sneijder-Cabau
2011: Sylvie van der Vaart
2012: Prinses Máxima
2013: Viktor & Rolf
2014: Natasja Froger
2015: Mart Visser
2016: De Nederlandse nertsenfokkers
2017: Wilfred Genee

Bron:


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.