In een Japans park gooien toeristen achteloos plastic weg. De herten die daar leven, eten dit op. Om ze te beschermen, is een hertvriendelijke zak ontworpen, gemaakt van melkpakken en rijstzetmeel.

Eetbare zakken voor herten in Japanse stad Nara
Afbeelding van Sharon Ang via Pixabay

Eetbare zakken

De herten die door de stad Nara (Japan) zwerven, hebben voortaan geen last meer van de plastic verpakkingen die toeristen weggooien. Dit plastic komt in de maag van de dieren terecht en heeft ernstige gevolgen. Vorig jaar zijn maar liefst 1300 herten gestorven nadat ze plastic afval hadden ingeslikt. Een van de dode herten had zelfs meer dan vier kilo afval binnengekregen.

Lokale bedrijven komen nu met een oplossing: een alternatief gemaakt van melkpakken en rijstzetmeel. De diervriendelijke zak gaat zonder problemen door het complexe spijsverteringssysteem van de dieren. De zakken zijn gemaakt van gerecyclede melkpakken en rijstzetmeel. Rijstzetmeel is ook een van de hoofdingrediënten van de hartige crackers van ‘shika senbei’. Dit voedsel krijgen de dieren vaak van toeristen. De groep ondernemers heeft er een jaar aan gewerkt.

“We hebben de papieren tasjes gemaakt met de herten in gedachten,” vertelde Hidetoshi Matsukawa, initiatiefnemer van het project, aan een lokale nieuwszender.

Matsukawa hoopt dat de zakken een merk worden in de lokale economie. Tot nu toe zijn al 3500 tasjes verkocht voor omgerekend 80 cent per stuk. Vooral lokale bedrijven en organisaties, waaronder het toeristenbureau van de stad, kopen ze.

‘Goddelijke boodschappers’

De plastic zakjes en wikkels komen van toeristen die de dieren eten geven dat niet is goedgekeurd. Ze negeren de borden die gasten in meerdere talen vertellen om alleen goedgekeurde crackers te geven. Deze crackers worden in lokale winkels verkocht en zijn niet in plastic verpakt.

De herten zijn een enorme trekpleister voor Nara. De dieren lopen door de straten en parken en zijn erg tam. Nara’s herten worden gezien als ‘goddelijke boodschappers’. Veel toeristen waarderen de dieren, maar respecteren hun leefomgeving en gezondheid niet. Ondanks maatregelen die de stad al nam, zoals borden, blijven sommige toeristen te dieren onbedoeld in gevaar brengen. Hopelijk zijn deze zakjes dé oplossing voor het plastic probleem in Nara.

Bron:

The Guardian

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma