Twee mannen die illegaal aan het vissen waren bij de Brouwersdam op Goeree-Overflakkee zijn dinsdagochtend op heterdaad betrapt door de politie. Ze kregen een bekeuring en moesten hun gevangen vis afgeven bij zeehondenopvang A Seal in Stellendam.

illegale vissers
Gewone zeehond bij A Seal in Stellendam | Foto: A. Lagarde

Tijdens hun surveillance zagen agenten van basisteam Haringvliet dinsdagochtend vroeg twee mannen op de Brouwersdam die zich verdacht gedroegen. Bij controle bleken zij vissen te stropen in de Noordzee met een staandwantnet (of warrelnet). Deze netten zijn van dun nylondraad en ‘staan’ op de bodem met verzwaard lood. Aan de bovenlijn zijn ze te herkennen aan drijvers. Kleine vissen en zeezoogdieren zwemmen zo tegen een muur van visnet aan en raken hierin verstrikt. Staandwantnetten veroorzaken veel bijvangst.

Langzaam sterven
In de auto van de illegale vissers troffen de agenten het net aan, waarin nog levende vissen verstrikt zaten. Vreselijk voor de dieren om op deze manier langzaam te sterven. De gevangen vis bestond onder meer uit ondermaatse zeebaars en zeeforel, die allebei na vangst teruggezet moeten worden. Om te mogen vissen in het kustgebied bij de Brouwersdam is daarnaast een speciale vergunning nodig die de mannen niet hadden.

Hierop nam de politie de vissen en netten in beslag. De mannen kregen een bekeuring en het Openbaar Ministerie gelastte ze de gevangen vis af te geven bij zeehondenopvang A Seal in Stellendam.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde