Dierenwelzijnsorganisatie Wildlife At Risk (WAR) is de wanhoop nabij. WAR-ambassadeur Rob Grinham werd donderdag 23 april gearresteerd door de geheime politie van Zimbabwe (CIO). Aanvankelijk was zijn verdwijning een groot raadsel, maar vandaag liet WAR via Facebook weten dat Grinham in handen is van de CIO.

Rob Grinham
Rob Grinham | Foto: Facebook WAR

De arrestatie vond plaats in de vroege donderdagochtend op Lusaka Airport in Zambia, tijdens wat lijkt op een gecoördineerde actie van zowel de Zambiaanse als Zimbabwaanse overheid, aldus WAR. Daarna is Grinham overgebracht naar het centrale politiebureau van Lusaka. Over de aanklacht is nog niets bekend en de autoriteiten ontkennen dat Grinham überhaupt op de luchthaven is geweest. Naast zijn arrestatie werd in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare ook het woonhuis van Grinham doorzocht door de politie.

Bedreiging
Volgens WAR deed Rob Grinham onderzoek naar de illegale ivoorhandel en zette hij zich actief in voor WAR. Ook is Grinham bekend van de I Care Cycle Expedition, waarmee geld wordt ingezameld voor een anti-stropersproject. Op het moment dat Grinham werd opgepakt zou hij geprobeerd hebben Zambia te ontvluchten. Of zijn vlucht en arrestatie samenhangen met de mogelijke ontdekking van gevoelige informatie betreffende het handelen van de Zambiaanse en Zimbabwaanse overheden is onbekend. Mogelijk werd hij een bedreiging voor corrupte overheidsdienaren, aldus WAR.

Vanaf de verdwijning van Grinham zijn Interpol en de Zimbabwaanse ambassade betrokken bij het onderzoek naar de arrestatie. WAR vertrouwt erop dat hun inzet ertoe leidt dat er snel een verklaring komt voor de arrestatie en dat Grinham spoedig weer wordt vrijgelaten.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel