In Sint-Truiden in de Belgische provincie Limburg is maandagnacht een veulen ernstig mishandeld met een mes. Of het maar acht maanden oude dier het gaat overleven is nog steeds niet zeker. De politie is een onderzoek gestart.

veulen
Veulen ernstig mishandeld in Belgisch Limburg| Foto: Pixabay

De eigenaar van het veulen Bernard Derwa trof het dier dinsdagochtend aan met een enorme snijwond in het onderbeen:

“Ze was volledig in paniek. Met spoed hebben we het proberen overbrengen naar paardenkliniek Equitom in Lummen. Daar werd een paar uur durende operatie uitgevoerd. Chirurg Tom Marien gaat er vanuit dat het geen ongeluk is geweest…We zien een duidelijke snijwonde van boven naar beneden tot aan de hoef. Indien het diertje aan een haak was blijven hangen, of zich gestoten had, zie je een heel ander soort verwonding. In dit geval werd duidelijk een scherp mes gebruikt en net op een zeer gevoelige plaats.”

Niet alleen de huid maar de pees en de peesschede is volledig doorgesneden.

“Indien de wond gaat ontsteken, moeten we het dier laten inslapen. Zo niet, wordt ze weer de oude. Momenteel is de staat stabiel, maar ze blijft getraumatiseerd.”

Derwa houdt al lang paarden maar nooit eerder zag hij dergelijke verwondingen. Hij benadrukt dat zijn stallen en weides goed verzorgd zijn en dat dit dus zeker niet is veroorzaakt door bijvoorbeeld prikkeldraad. Over wie de mogelijke daders zijn tast Derwa volledig in het duister. Wel geeft hij aan dat de dader goed moet hebben geweten wat hij of zij deed.

“Je moet wel zot zijn om zoiets bij een jong veulen te doen. Ik ben een gewezen advocaat en zit nu wat in de politiek, maar vijanden heb ik niet. Iedereen blijft onschuldig tot het tegendeel bewezen is natuurlijk, maar ik zit met een vermoeden.”

Dierenarts Mariën hoopt dat het om een eenmalig incident gaat en dat het niet weer een lange reeks van mishandelingen gaat worden. Hij zegt:

“Ik heb destijds met de vermeende paardenbeul in onze provincie tal van dieren moeten opereren. Ik hoop dat het niet weer gaat beginnen, maar het kan nu ook om een totaal losstaand feit gaan.”

Het is de zoveelste mishandeling van een paard of pony.

Mensen die iets hebben gezien of andere informatie hebben over de paardenmishandelingen wordt dringend verzocht contact op te nemen met de politie:

Algemeen nummer: 0900-8844

Criminele Inlichtingen Eenheid: 079-3458999

Meld misdaad anoniem: 0800-7000

Dierenpolitie: 144

Mocht je liever contact opnemen met de redactie van Piepvandaag.nl dan kan dat via redactie@piepvandaag.nl

Bron: HLB.be ©PiepVandaag.nl