Binnen een maand werden twee milieuactivisten vermoord in Mexico en één in Guatemala. Deze milieuactivisten behoren tot inheemse bevolkingsgroepen in Latijns Amerika die bedreigd worden door de mijnbouw, veeteelt, en andere sectoren die hun woongebieden en het milieu vervuilen en de natuur vernietigen. Volgens een onderzoek van Global Witness is Latijns Amerika de regio in de wereld met het hoogste aantal moorden op mensen die strijden voor het milieu. Van de 185 milieuactivisten die in 2015 wereldwijd werden vermoord, stierf 66% in Latijns-Amerika. 33 hiervan in Mexico.

Europese bossen
Doodgeschoten voor het beschermen van het bos | Foto: fatboyke (Luc) via Compfight cc

Binnen één maand werden twee milieuactivisten vermoord in het zuiden van de staat Chihuahua, in Mexico. Juan Ontiveros werd ontvoerd door twee mannen op 31 januari in het bijzijn van zijn broer, maar hij kon ontsnappen. Vanuit de verte hoorde hij nog schoten. Een dag later werd het lichaam van zijn broer gevonden. Doodgeschoten. Zijn misdaad: het beschermen van het bos. De autoriteiten maken zich er gemakkelijk vanaf door te zeggen dat hij vermoord werd op persoonlijke gronden. Maar enkele dagen eerder werd een andere milieuactivist in de omgeving vermoord, en de activisten in het zuiden van Chihuahua zijn er zeker van dat hun strijd de toedracht is van de moorden. Veel anderen worden bedreigd vanwege hun strijd. Ontiveros gaf meerdere malen aan bij de Mexicaanse autoriteiten dat hij zich zorgen maakte, hij kwam met documenten vol informatie over de problemen in het gebied.

Isidro Baldenegro werd vermoord met zes kogels. Ook hij voerde een intensieve strijd. Hij werd in een verlaten huis gevonden waar hij zijn toevlucht had gezocht om de vele bedreigingen die hij kreeg. Hij had ooit de prestigieuze prijs Goldman ontvangen voor zijn strijd voor de natuur en het milieu. In 2016 werd Berta Cáceres, een milieuactiviste die ook deze prijs ontvangen heeft, in haar huis in Honduras vermoord na haar intensieve strijd tegen de aanleg van een dam.

vermoord
Berta Caceres werd vermoord in 2016 | Foto: Goldman Prize

Straffeloosheid
Milieuactivisten zijn kwetsbaar in Latijns-Amerika. Hun stem moet gehoord worden, want in hun landen worden ze letterlijk doodgezwegen. Bedrijven hebben grote delen van Latijns Amerika in hun greep. In de schaduw van straffeloosheid vechten activisten voor het behoud van de natuur en de rechten van inheemse volkeren. Deze onzichtbare activisten kregen door de moord op Berta Cáceres in maart 2016 voor even een gezicht. En nu weer met de twee moorden in Mexico. Zij zullen, zichtbaar of niet, blijven roepen dat het tijd is om een ander soort economie te bouwen want, zoals Berta Caceres zei:

“We moeten de strijd voeren in alle delen van de wereld, want we hebben geen vervangende planeet.”

Bronnen: El País, La Chispa ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer