De Eerste Kamer heeft vandaag met een ruime meerderheid vóór het nertsenfokverbod gestemd. Per 2024 gaat het verbod op het houden en doden van nertsen in. Het verbod is uniek: nooit eerder werd een grote bedrijfstak in Nederland verboden vanwege ethische redenen.

Nertsenfokkerij
Nertsenfokkerij ©Gaia

Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert is blij met de uitkomst van de stemming: “Al in 1999 werd een motie aangenomen die vroeg om een nertsenfokverbod. Nu, 13 jaar later, geeft de politiek eindelijk gehoor aan wat een zeer ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking wil”.

De Dierenbescherming pleit ook al decennia voor een verbod op de bontproductie. Directeur Frank Dales benadrukt hoe uniek het verbod is: “Nederland heeft al vaker belangrijke problemen rondom dierenwelzijn verboden, maar nooit eerder had dit zo’n grote consequenties. Vandaag laat Nederland zien keuzes te durven maken om voorop te lopen in dierenwelzijnsbeleid.”

Bont voor Dieren en de Dierenbescherming hopen dat de rest van Europa zal volgen. Met het totale productieverbod op bont is Nederland het vierde Europese land dat de stap zet.

Bron: Bont voor Dieren ©PiepVandaag.nl