Twaalf babyeenden zijn donderdag in Almere van het dak van een winkel gered. Omstanders, de dierenambulance en de brandweer moesten eraan te pas komen. Ook de moeder werd gevangen en later herenigd met haar kroost.

Twaalf babyeenden van winkeldak gered in Almere
Twaalf babyeenden van winkeldak gered in Almere | Foto gemaakt door omstander

Wilde eenden in Almere verkiezen normaal gesproken rustige omgevingen met ondiep water, maar ze trekken ook de stad in en leven tussen de mensen. De eenden waren in deze situatie terecht gekomen doordat zij in een nest op het balkon van een winkel zaten op het Globeplein in Centrum Almere Buiten. Dat is toch wat anders dan de nesten die zij normaal gesproken in het gras of langs de waterkant maken, hoewel er ook eendensoorten zijn die hun eieren meters hoog in boomholten leggen, of hun jongen van rotsen in zee laten springen nog voor ze kunnen vliegen.
.

Twaalf babyeenden van winkeldak gered in Almere

De reddingsactie voltrok zich rond half 1 ’s middags. Toen de moeder ervandoor wilde gaan, kwamen de kleintjes in de problemen. Eenden leggen meestal rond een dozijn eieren – precies hoeveel kuikens er nu waren. Volgens een woordvoerder van de dierenambulance probeerden de meeste eendjes van het dak te springen. Zij konden gelukkig op tijd door omstanders en ambulancemedewerkers opgevangen worden.

Nadat deze eerste tien babyeenden veilig waren, moesten de andere twee nog gevonden worden. Deze bleken in een regenpijp terecht te zijn gekomen. Om hen te bevrijden moest de brandweer een stuk van de straat openbreken. Uiteindelijk konden deze eendjes zo ook bereikt worden.

Twaalf babyeenden van winkeldak gered in Almere
Foto gemaakt door omstander

Na de vele misstanden met eenden waar wij de laatste tijd over hebben bericht, zoals de mishandelingen bij eendenhouderijen, is het fijn om ook goed nieuws over deze dieren te delen. Uiteindelijk duurde het ruim een uur om alle eendjes te redden. Naderhand werden zij door de dierenambulance in de sloot aan het Robijnplantsoen gezet. Op foto’s   is te zien hoe zij door het gras achter moeder aanstappen om de plons te wagen.

Op de schrik na waren de eendjes verder ongedeerd. Hopelijk zal de volgende generatie verstandigere nestkeuzes maken!

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap