Neushoorn Hope is onlangs overleden. Het dier werd in de hele wereld bekend toen zij een nieuwe snuit kreeg, nadat ze op brute wijze van haar hoorn was beroofd door meedogenloze stropers.

Hope
Hope voor de operatie | Foto: Facebook Saving the Survivors

Hope overleefde in 2014 een afgrijselijke aanval. Stropers hadden haar weten te vellen met een verdovingspijltje en hebben in haar gezicht gehakt en gezaagd om haar hoorn te bemachtigen. Vervolgens werd het dier voor dood achtergelaten met een gapende wond, die haar hele kop besloeg.

Hope heeft naar alle waarschijnlijkheid enkele dagen zwaargewond rondgelopen, voordat ze werd aangetroffen door medewerkers van het reservaat Lombardini, in de provincie Oost-Kaap, Zuid-Afrika. Dierenartsen verbonden aan de organisatie Saving The Survivors, hebben haar vorig jaar geopereerd en haalden maden en dood materiaal weg van de wond. Vervolgens hebben ze de wond verbonden en een soort schild geplaatst. Het neusbot van Hope was zwaar beschadigd en haar hoorn is zo ver verwijderd dat haar neusholtes bloot waren komen te liggen.

Hope’s kalf is ook betrokken geweest bij de misselijkmakende actie van de stropers. Helaas heeft het kleine neushoorntje de brute aanval niet overleefd.

Hope
Hope na de eerste operatie | Foto: screenshot video Adrian Steirn/YouTube

Infectie
Dankzij de huid van een aan een natuurlijke dood gestorven olifant kreeg Hope in augustus vorig jaar een nieuwe snuit en ze leek een mooiere toekomst voor zich te hebben. Helaas ging het vorige maand toch mis. Ze liep een bacteriële infectie op in haar dunne darm, die haar fataal werd.

Bejaagd
Hope is geen uitzondering. Dagelijks worden 3 neushoorns gestroopt. Geen middel wordt geschuwd door de stropers, en de meeste dieren overleven het niet. Het dierenleed is onbeschrijfelijk, in de jacht op neushoornhoorn en ivoor. Want olifanten worden door dezelfde stropers belaagd en bejaagd.

Gelukkig hoeft Hope niet langer te lijden.

Bekijk hieronder een filmpje over de reddingsactie voor Hope:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bronnen: Africa Geographic, Washington Post ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor