‘Oh nee, hoor, dat achter zijn staart aanzitten is gewoon zijn ding. We lachen er altijd hartelijk om. Het is zo grappig om te zien! In het begin zeiden we altijd: Het is wat hè, ruzie hebben met jezelf.’

zien
Het is ‘gewoon’ zijn ding | Foto: hughjansman.nl

Even heb ik de neiging om ruzie te gaan maken met deze mensen. Omdat het pijn doet aan mijn ogen en mijn hart, dit hondje te zien lijden. Terwijl de mensen, nee zíjn mensen, de mensen waar hij van afhankelijk is, erbij staan en lachen.

Dan haal ik een keer diep adem en ontspan.

Het is immers geen onwil. Geen onaardigheid van deze hondenbazen. Het is onwetendheid.

Onwetendheid over het leed dat schuilgaat achter schijnbaar grappig gedrag.

Het is aan mij de kans te pakken, hen te leren kijken. Kijken naar hun hond met een open blik, een blik waarachter kennis schuilgaat. Het is aan mij om hen te leren zién.

Naar veel, heel veel honden in Nederland wordt te weinig gekeken. Veel wat honden ons vertellen wordt niet gehoord. Veel wordt niet gezien.

Stress, door verkeerde situaties, door situaties van conflict, door verveling. Het is een van de dingen die mij stress geeft: hoe weinig mensen stress herkennen bij hun dier.

Daardoor lijden honden soms in stilte, soms terwijl er om hen heen gelach klinkt.

Video
Daarom lanceert de Koninklijke Hondenbescherming een leerzame video over spanning. Wat is het? Hoe herken je het? Om de ogen te openen van mensen die nog niet weten waar ze naar moeten kijken om te gaan zien…

Wil je helpen? Deel het filmpje en wijs mensen op wat stress is en kan doen.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.