Het mag gerust een wonder genoemd worden. Een gepensioneerde politieagente in Carrickalinga, Australië, viel samen met haar hond in zee en kon zelf de kant niet bereiken. Een school dolfijnen redde haar en haar hond van de verdrinkingsdood.

Dolfijnen redden
Foto: Nikki Humphrey Photography via Compfight cc

Dolfijnen vormen hoefijzer

Lynn Gitsham wandelde onlangs samen met haar honden op het strand toen haar cockerspaniël Ramsay een aantal zeemeeuwen de branding in joeg. Ramsay kon niet terug naar het strand door het woelige water. Gitsham waadde het water in, over de gladde rotsen, maar viel in zee. De zee was erg wild en de golven sloegen haar tegen de rotsen. Ook Ramsay had moeite zichzelf boven water te houden. Plotseling schrok ze van een rugvin boven het water, denkend dat het een haai was. Toen ze meer vinnen zag realiseerde ze zich dat het dolfijnen waren. De dieren vormden een hoefijzer en begeleidden zowel Ramsay als Gitsham naar de kant, waarna ze wegzwommen.

Altruïstische dieren

Dr. Naomi Rose, senior wetenschapper van Humane Society International (www.hsi.org) verklaart het gedrag van de dolfijnen als volgt:

“Dolfijnen redden mensen in nood, omdat ze zeer onzelfzuchtig zijn. Ze reageren instinctief op een hulpbehoevend mens of ander dier, net zoals ze zouden doen bij een familielid, door ze te beschermen tegen roofdieren en naar ondiep water te leiden.”

Tegenprestatie

Dolfijnen zijn gevoelige dieren met bewustzijn en redden wel vaker mensen in nood. En dat terwijl mensen dolfijnen zo slecht behandelen, door ze circuskunstjes te laten vertonen in een betonnen badje, ver van hun natuurlijke leefomgeving en familie. Ook worden elk jaar in Taiji, Japan, honderden wilde dolfijnen op barbaarse wijze afgeslacht. De mooiste dieren blijven in leven en worden voor veel geld als slaven verkocht aan dolfinaria wereldwijd. Hoewel het zeker prachtig is als een dolfijn een mens redt, zou het heel terecht zijn als mensen andersom ook dolfijnen behandelen met het respect dat ze verdienen.

Nieuwsitem van 7news [ENG]

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde