Beggar was een tuimelaar die het grootste deel van zijn hele leven doorbracht bij Albee Road Bridge, Sarasota, Florida. Hij bedelde bij mensen om voedsel, wat hem zijn bijnaam opleverde. Beggars vriendschap met mensen is hem fataal geworden. 21 september 2012 werd hij dood aangetroffen: hij is circa 22 jaar geworden.

Dolfijn in zee

Bedelaar
Tijdens zijn leven ontwikkelde Beggar een ongezonde belangstelling voor mensen en hun voedsel. Dit werd aangemoedigd door mensen die hem vanuit hun boten hapjes voerden. Het is in de VS verboden om wilde dolfijnen te aaien of te voeren. Overtreders van de Marine Mammal Protection Act kunnen een boete tot $ 100.000,- en een jaar cel opgelegd krijgen. Dit weerhield nieuwsgierige mensen er niet van Beggar naar hun boot te lokken met voedsel dat ongeschikt is voor dolfijnen zoals hotdogs, garnalen, fruit en inktviskoppen. Hierdoor bedelde Beggar liever bij mensen dan zich als een echte dolfijn te gedragen.

Menselijk gedrag kan wilde dieren schaden
Door zijn interactie met mensen en hun boten raakte Beggar regelmatig gewond en hij verkeerde al langere tijd in slechte gezondheid. De necropsie wees uit dat hij meerdere gebroken ribben en wervels had. In zijn maag werden vishaken en visdraad aangetroffen, inktvisbekken (geen gebruikelijk voedsel voor dolfijnen in dit gebied) en hij bleek maagzweren te hebben. Verder was hij uitgedroogd, waarschijnlijk omdat hij ongeschikt voedsel at. Hoewel geen eenduidige doodsoorzaak kon worden aangetoond, ziet het ernaar uit dat zijn dood mede door mensen is veroorzaakt.

Verminderde kwaliteit van leven
Hoewel de leeftijd van 22 jaar een gemiddelde levensduur voor wilde dolfijnen is, heeft Beggars interactie met mensen zijn kwaliteit van leven verminderd. Het Sarasota Dolphin Research Program bestudeerde Beggar tijdens zijn leven. In 100 gedocumenteerde uren zijn 3600 interacties vastgelegd tussen Beggar en mensen, soms tot 70 interacties per uur. In 169 pogingen Beggar te voeren kreeg de dolfijn 530 verschillende soorten voedsel, waaronder hotdogs en bier. 121 pogingen hem te aaien resulteerden in 9 bijtincidenten: waarschijnlijk omdat vingers op worstjes lijken.

Volgens dr. Randy Wells van het Sarasota Dolphin Research Program is de dood van Beggar het duidelijke bewijs dat het voeren van wilde dolfijnen op meerdere manieren slecht voor ze is.

Bronnen: Take Part, Herald Tribune, Mote Marine Laboratory ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde