Cocoseiland (Isla del Coco) ligt 500 km uit de kust van Costa Rica in de Grote Oceaan. Dit onbewoonde eiland is een werelderfgoed en Costa Ricaans nationaal park met een enorme diversiteit aan zeeleven. Ondanks de ongereptheid van dit gebied, worden zeedieren bedreigd door piratenvissers.

groene zeeschildpad
Groene zeeschildpad | Foto: Wikimedia Commons

Gewond door vishaak
Groene zeeschildpadden zijn een bedreigde diersoort. Rangers op Cocoseiland vonden pas zo’n  zeeschildpad aan een vislijn. Ze konden het dier bevrijden, maar het was wel gewond. Deze schildpad was duidelijk het slachtoffer van illegale longlines (lange vislijnen met honderden of duizenden haken met aas) en dit was geen incident.

Schade door illegale visserij
Bioloog Todd Steiner is directeur van het Sea Turtle Restoration Project en zegt: “Piratenvissers brengen ernstige schade toe aan de zeeschildpadden en haaien. Zelfs op deze afgelegen, beschermde plek vernietigen ze op deze manier het ongelofelijk rijke mariene ecosysteem in de Grote Oceaan.”

Haaienvinnensoep
Het voornaamste doelwit van vissers zijn de haaien, vanwege hun vinnen. In Azië is haaienvinnensoep een populaire delicatesse. De piraten leggen heimelijk longlines in de beschermde wateren rondom Cocoseiland en vormen zo een bedreiging voor niet alleen haaien, maar ook andere zeedieren zoals schildpadden, walvissen, dolfijnen en vogels. Park rangers hebben al een enorme berg longlines verzameld.

Schildpadbeschermingsproject
De geredde zeeschildpad kreeg de naam Swift. Net als 16 andere schildpadden draagt Swift nu een satellietzender en maakt hij deel uit van een onderzoek van het Sea Turtle Restoration Project en de Costa Ricaanse organisatie Pretoma. De onderzoekers volgen de schildpadmigratie om zo uiteindelijk voor beschermde ‘zwempaden’ te zorgen tussen de voedsel- en nestplekken.

Haaienparadijs
Cocoseiland wordt ook wel Haaieneiland (Shark Island) genoemd vanwege de vele hamerhaaien, wittiprifhaaien en walvishaaien die zich in deze tropische wateren thuis voelen. Vorig jaar is het beschermde zeegebied rondom het eiland uitgebreid. Het is nu vijf keer zo groot en er mag niet worden gevist.

Rode lijst
Naast de bedreigde groene schildpadden zijn er bij Cocoseiland ook lederschildpadden te vinden die als ernstig bedreigd op de rode lijst van de IUCN (International Union for the Conservation of Nature) staan. De populatie lederschildpadden in Costa Rica is volgens milieubeschermers de afgelopen 10 jaar met 40% gedaald en zelfs met 90% in de afgelopen 20 jaar.

Bronnen: Huffington Post, Sea Turtle Restoration Project, Wikipedia ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.