Dierenwelzijnsorganisaties vinden convenant onverdoofd slachten onacceptabel

De uitkomst van het convenant onverdoofd slachten, dat vorige week op initiatief van staatssecretaris Bleker van EL&I tot stand is gekomen, is vanuit het standpunt van dierenwelzijnsorganisaties onacceptabel. De Nederlandse wet stelt dat dieren – als zij worden geslacht – elk vermijdbaar lijden moet worden bespaard. Dit strookt niet met het voorstel dat nu op tafel ligt, waarin dieren 40 seconden mogen lijden, alvorens ingegrepen moet worden.

CDON

Coalitie DierenwelzijnsOrganisaties Nederland

Die 40 seconden zijn niet gebaseerd op enig aanvullend wetenschappelijk onderzoek. De beoordeling of er sprake is van ernstig en onnodig lijden komt in het voorliggende convenant zelfs in handen van een direct betrokkene, die geen adequate technische hulpmiddelen tot zijn beschikking heeft om vast te stellen of er sprake is van bewustzijn en hersenactiviteit.

De Eerste Kamer debatteert op 12 juni over het wetsvoorstel voor een verbod op het onverdoofd slachten van dieren. De Coalitie Dierenwelzijnsorganisaties Nederland heeft de leden van de Eerste Kamer uitdrukkelijk verzocht het convenant en het voorliggende wetsvoorstel te heroverwegen. Ook gezien het feit dat het convenant in grote lijnen overeenkomt met het door de Tweede Kamer met overgrote meerderheid verworpen amendement Ormel en de richtlijnen voor rituele slacht zoals die in 2011 golden en in brede kring onvoldoende en onacceptabel zijn bevonden.

De Coalitie Dierenwelzijnsorganisaties Nederland bestaat uit 23 dierenbeschermingsorganisaties met een gezamenlijke achterban van ongeveer een half miljoen Nederlanders.

bron: Coalitie Dierenwelzijnsorganisaties Nederland, 12/06/12 ©PiepVandaag.nl

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. dat moet verboden worden
  nederlanders zijn geen haar beter

 2. waarom draaien de dieren altijd op voor die kronkels van anders denkenden ze moeten het zelf eens voelen.

 3. José de Baan zegt:

  Meneer Bleker en alle die voor convenant gestemt hebben … weet u waar u mee bezig bent? Bent u al bij een slachting geweest? Dat is wel belangrijk om zich een GOED beeld te vormen!
  Dan zou ik zien, dan zou u voelen … wat in dit geval dierenleed betekent.
  Dit doe je een levenwezen niet aan!

 4. W. Birkhoff zegt:

  Het respecteren van anders denkenden in ons land gaat mijns inziens een beetje te ver. Onze Nederlandse normen en waarden dienen door iedereen die in dit land wil leven en wonen gerespecteerd te worden, ook in verkiezingstijd!!
  Ritueel slachten maakt geen deel uit van het door de meerderheid van ons volk geaccepteerde gedachtegoed en dient derhalve ten alle tijde verworpen te worden. Krijgen we misschien ook weer “op verzoek” de doodsstraf terug? Het massaal afwijzen van dit soort barbaarse ideeen en praktijken is een oplossing, laat van u horen!!!

 5. Weer leed! zegt:

  Onacceptabel,
  hier heb ik geen woorden meer voor dat er mensdieren zijn in de politiek die dit goedkeuren, een schande.
  Dit moet stoppen.
  Het is in onze ogen barbaars.

 6. Ferdinand Breuls zegt:

  Waarom moeten wij altijd de wil van de Moslims gehoorzamen ? Zelfs dingen die indruisen tegen onze westerse en christelijke gevoelens . Als westerse mens draait je maag om van zulke dingen. Dat de ministers westerse ritulen gaan promoten in de moslimwereld, ik wil eens zien hoever zij geraken.
  Heren ministers, in godsnaam behoud onze eigen cultuur en luister naar je eigen mensen. Dierenwelzijn is een gegeven dat bij de westerse mens leeft, doe er dan ook iets aan ! Jullie worden toch door ons betaald.

 7. Patrick zegt:

  STOP THIS ANIMAL CRUELTY !!! maak hier gewoon een einde aan, en als er toch geslacht moet worden, doe het dan op een dier vriendelijke manier !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dierenbeulen dat ze zijn , hoe kan je toch s’avonds terug thuis komen en gezellig met vrouw en kids lief gaan doen als je de hele dag dieren dood bah bah en nog eens bah stelletje schijnheiligen

 8. S.Vonk zegt:

  Dit kan en mag Nederland niet laten gebeuren!!!
  Afschuwelijk en ik vind dat ze in de eerste kamer dit filmpje verplicht moeten zien, zodat ze kunnen zien waar ze over beslissen!!!
  ritueel slachten is afschuwelijk!! mijn maag draaide ervan om, VRESELIJK!!!!!!!

 9. olga heijtmajer zegt:

  het is toch treurig dat er zo gesjoemeld wordt met het dierenwelzijn, platgepolderd compromis.
  ik wil wedden dat niemand de 40 sec clip heeft gezien van de voor-stemmers.
  als het dan onbedwelmd zou moeten blijven is de guillotine of de kogel een vereiste, ipv het laten doodbloeden en stikken.