In het Westelijk Havengebied van Amsterdam is een Aziatische hoornaar gezien. Het is de eerste waarneming in de hoofdstad van deze grote wesp. Hoewel het een indrukwekkend en fascinerend dier is gaat het om een invasieve exoot, die het gemunt heeft op andere insecten, waaronder honingbijen.

Aziatische hoornaar
Aziatische hoornaar (Vespa velutina) | Foto: Danel Solabarrieta/flickr

Hoornaars worden gevreesd voor hun steek, en dat is deels terecht, want hij is erg pijnlijk. Alleen voor mensen met een allergie, broze gezondheid en baby’s kan de steek van een hoornaar gevaar opleveren, maar dat geldt ook voor gewone bijen- en wespensteken. De hoornaarsoort die in ons land voorkomt wordt ook wel paardenwesp genoemd en die kan tot 3,5 centimeter lang zijn, met een opvallende mosterdgele kleur.

Aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar is geïmporteerd uit China | Foto: Charles J Sharp/Wikimedia

Uit China
De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) heeft om en nabij dezelfde afmeting en arriveerde in 2004 in Frankrijk, waarschijnlijk in een lading Chinees aardewerk. In 2009 waren er al duizenden nesten in de wijde omtrek van Bordeaux en tegen 2016 waren ze in heel Frankrijk te vinden. Inmiddels komen meldingen uit het Verenigd Koninkrijk, Italië, België en Nederland.

Aziatische hoornaar
De karakteristieke tekening op het achterlijf van de Aziatische hoornaar | Foto: BlueGinkgo/Wikimedia

Aziatische hoornaars vormen een grote bedreiging voor de honingbij, want die herkennen de Aziatische hoornaar niet als een vijand, zoals wel het geval is bij de Europese hoornaar, die ze kunnen omsingelen en doden.

wesp
De Europese hoornaar  | Foto: publiek domein

Bestreden
Aziatische hoornaars worden in de EU beschouwd als een invasieve soort die bestreden moet worden, samen met nog 48 andere soorten. Amsterdam vraagt aan het publiek om waarnemingen van Aziatische hoornaars te melden, hoewel de aanpak van eventuele nesten nu geen zin meer heeft, omdat alle wespenkoninginnen al uitgevlogen zijn.

  • Lees ook:

De wesp wordt ondergewaardeerd

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel