“Ik ben twee jaar oud. Als kuikentje werd ik door een hobbyfokker verkocht als kip aan iemand die me in de tuin wilde houden. Toen ik een haan bleek te zijn, werd ik zonder pardon gedumpt.”

dierenportretten december
Sjaak | © Ton Sondag Photography

“Ik ben één van de vele ‘waardeloze haantjes’: hanen waar de mensen niks aan hebben: ze willen me niet opeten want ze kopen liever kant-en-klare kip uit de winkel, ik leg geen eieren én ik kraai als de zon opkomt. Mensen in de stad houden daar niet van. Daarom werd ik in het bos achtergelaten zonder voer of hok. Het was er zó koud, dat mijn kam en lellen ’s nachts bevroren. Gelukkig werd ik gevonden door lieve mensen. Nu woon ik op de boerderij van Stichting Melief met 300 andere hanen. We scharrelen gebroederlijk buiten op een groot veld en slapen in een stal met zitstokken. Hier mag ik haan zijn!”

Wil je meer weten over hanen in de ei-industrie, kijk dan op www.waardelozehaantjes.nl of zie dit confronterende filmpje dat student Tristan Vranken maakte.

Zorgen voor bijzondere dieren
Al dertien jaar lang zorgen Marc Winter en Lothar Vermeulen vol overgave bij Stichting Melief voor maar liefst meer dan duizend dieren. Geiten, hanen, katten, honden, hangbuikzwijnen, varkens, konijnen, ganzen; alle hulpbehoevende dieren zijn welkom.

De stichting heeft tot doel om dieren die verwaarloosd, mishandeld of met de dood bedreigd worden, een fijne nieuwe en permanente plek te bieden. Zo kunnen ze bij Stichting Melief rustig oud worden. Dieren die niet in asielen terecht kunnen of geen kans maken om er ooit nog uit te komen, zijn zo toch verzekerd van een onbekommerd leven.

Het zijn stuk voor stuk dieren met een bijzonder verhaal.

Anne Bakker van Uitgeverij 11 maakte samen met fotograaf Ton Sondag prachtige portretten van de dieren daar, die we graag delen. Vandaag het verhaal van haan Sjaak. Vorige week publiceerden we het verhaal van geit Melief.

Voor het tienjarig bestaan van Stichting Melief in 2013 bracht PiepVandaag samen met Loretta Schrijver een bezoek aan deze bijzondere dierenopvang. Hier kun je de reportage terug kijken:

PiepVandaag.nl bij Stichting Melief from PiepVandaag on Vimeo.

Stichting Melief is afhankelijk van donateurs. Wil je het werk van Marc en Lothar steunen of bijvoorbeeld een dier op afstand adopteren, kijk dan hier voor meer informatie.

©PiepVandaag.nl