In november voeren de Taiji ‘banger’schepen (vernoemd naar het geluid van de hamers op de stalen pijpen, die vanuit de stuurhut buitenboord hangen en uitmonden in een soort trompethoorn onder water) 25 maal uit, terwijl slecht weer ze vijf dagen binnen hield (1, 7, 19, 24 en 27 november). Tijdens het ‘Taiji whale’ festival weekend van 5 en 6 november waren dat slechts 6 schepen op zaterdag en 2 op zondag. Op zeker twee dagen, de 10e en de 15e, werd een familie dolfijnen gevonden en weer verloren. Op vijf dagen (4, 16, 17, 22 en 29 november) werden grampers vermoord en op de 30e een groep gestreepte dolfijnen.

dolfijnenjacht in Taiji
Dolfijnen worden de baai in gedreven | Foto: Sea Shepherd Cove Guardians

Grampers
4 november, 9 dagen na de laatste slachting, werden 20 tot 30 grampers de ‘Cove’ ingedreven en afgeslacht. Wat in Taiji plaatsvindt, wordt verborgen achter dekzijlen, maar waarschijnlijk werden de jongste leden van de familie in een skiff geladen en op zee gedumpt met weinig kans op overleven.

Op 16 en 17 november werden volledige families grampers afgeslacht. Op beide dagen vochten de dieren hard, wat de jacht op de 16e rekte tot het middaguur en op de 17e zelfs tot 2 uur ’s middags. De eerste dag ging het om 15 tot 20 dolfijnen, een dag later om 5.

Op 22 november verliep de jacht op, opnieuw, grampers een stuk sneller. Om 9 uur was een drijfformatie zichtbaar en om 10 uur waren de 12 tot 15 dieren opgesloten in de baai. Allen werden gedood.

De 25 tot 30 grampers die op de 29e werden afgeslacht, vochten opnieuw uren voor hun leven. De dieren bleven duiken om aan de boten te ontkomen. Hoe hard een familie kan vechten is vooral afhankelijk van het uithoudingsvermogen van de jongste en oudste leden van de groep en eventuele zieken.

Onvolledige sterftecijfers
De ware tol van de drijfjacht, dus inclusief de dieren die op zee sterven tijdens de uitputtingsslag van het drijven, omkomen na ontsnapt of gedumpt te zijn of baby’s die geaborteerd worden tijdens de strijd, wordt niet gereflecteerd door de vangststatistieken of de quota.

Gestreepte dolfijnen
Op de laatste dag van november werd een grote groep van zo’n 50 gestreepte dolfijnen in hoog tempo naar Taiji gejaagd. Ook hier vonden allen de dood.

Halverwege jachtseizoen
Na 3 maanden, theoretisch halverwege het seizoen dus, zijn er ongeveer 125 grampers, 125 gestreepte dolfijnen en 16 grienden gedood; één griend en 68 tuimelaars werden levend gevangen voor de dolfijnencircusindustrie.

Erwin Vermeulen is fotograaf, Hoofd Werktuigkundige bij Sea Shepherd en woont samen met zijn vriendin Susan, een dove kat, een éénogige kat, een kat met één nier, een gepensioneerde speurhond en twee dove en blinde honden. Hij schrijft ook regelmatig over de griendenslachting op de Faeröer Eilanden: lees zijn laatste verslag hier

©PiepVandaag.nl Erwin Vermeulen