Een 49-jarige Engelse man is gearresteerd op verdenking van het illegaal jagen op vossen met honden. Drie vossen zijn gedood door honden van de plaatselijke jachtvereniging Belvoir Hunt, waar de man toe behoort. Hiervan zijn beelden gemaakt door jachtsaboteurs.

vossenjager
Een Britse vossenjager is gearresteerd vanwege een illegale jachtpartij | © Lars Soerink, Vilda natuurfotografen

Verboden maar niet uitgebannen
Sinds 2004 is de vossenjacht in Engeland en Wales verboden. Slipjacht, het volgen van een kunstmatig spoor, is wel toegestaan. Er bestaan dan ook nog veel jachtverenigingen die deze vorm van ‘jacht’ met hun honden beoefenen, of doen alsof. Dierenrechtenactivisten die in Engeland jachtverenigingen volgen, jachtpartijen verstoren en beeldmateriaal maken (hunt saboteurs), laten regelmatig zien dat er wel degelijk ook op vossen wordt gejaagd. Het komt echter weinig tot veroordelingen.

Vossen gedood
Vorig weekend kon de politie er echter niet omheen dat jachthonden van de Belvoir Hunt drie vossen doodden. Twee vossen werden in stukken gescheurd op het terrein van een verzorgingstehuis. Een getuige van deze gruwelijke gebeurtenis alarmeerde de politie, die al in de buurt was. Jachtsaboteurs die probeerden een andere doodsbange vos, die achterna werd gezeten, te redden, slaagden hier helaas niet in. Ze raapten het zwaargewonde dier op, dat ter plekke stierf. Een van de saboteurs werd daarbij aangevallen door de inmiddels gearresteerde jager. De gedode vossen zijn meegenomen door de politie, in verband met het onderzoek.

Een lid van de jachtvereniging is gearresteerd en verhoord. Hem is vernieling, mishandeling en het illegaal jagen met een hond ten laste gelegd. De jager is op borgtocht vrijgelaten.

Vos gedood in tuin
In het Schotse Dumfries kreeg een man vorige week de schrik van zijn leven toen een troep van 10 honden voor zijn neus een vos doodde. De honden waren blijkbaar niet meer onder controle van de jachtvereniging en achtervolgden een vos een woonwijk in. Daniel Sauberlich stond oog in oog met de vos toen hij zijn achterdeur open deed. Het wilde dier kwam zijn kant op rennen, maar werd toen gegrepen door de jachthonden. Het tafereel schokte hem enorm.

“Het is zo onwerkelijk dat ik het nog steeds niet kan geloven. Hiervoor had ik niet echt een mening over de vossenjacht, maar nu ben ik er echt op tegen. Ik hoorde dat er vlakbij op hoorns werd geblazen, dus het moet een jachtpartij zijn geweest. Om dit te zien gebeuren in een woonwijk is ongelofelijk.”

Hoewel de vossenjacht verboden is sinds 2002 in Schotland, vinden jachtpartijen nog regelmatig plaats. Er zijn namelijk mazen in de wet, die gebruikt kunnen worden als dekmantel.

Robbie Marsland, van de League Against Cruel Sports Scotland zegt hierover:

“Uit wat we hierover hoorden blijkt het een klassiek voorbeeld te zijn van een jachtpartij die mis is gegaan. Dit voorval gebeurt op een moment dat er een officieel onderzoek plaatsvindt waaruit blijkt dat de wet moet worden verstevigd. We roepen de Schotse regering op snel te handelen en de vossenjacht in Schotland nu voor eens en altijd te verbieden.”

Bronnen: Leicester Mercury, Huntsabs, Daily Record ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde