Eyes on Animals heeft schokkende beelden vrijgegeven van een nertsentransport uit Nederland naar Polen, waarop ernstig dierenleed zichtbaar is. De nertsen zitten opgestapeld in honderden vieze kooitjes, zijn enorm gestrest, proberen te ontsnappen en maken geluiden die dwars door je ziel gaan. De beelden zijn in april gemaakt tijdens een inspectie samen met TSB (Tierschutzbund) en AWF (Animal Welfare Foundation).

nertsentransport
Kleine vieze kooien, schots en scheef opgestapeld en slecht of niet gezekerd | Foto: schermfoto video EyesonAnimalsinspect/YouTube

Het nertsentransport was onderweg vanuit Nederland naar een Poolse bontfokker. Tijdens een snelweginspectie in Polen werd de vrachtwagen met nertsen ontdekt. Eyes on Animals (EoA):

“We hebben direct de Poolse en Nederlandse autoriteiten gealarmeerd en zijn in contact met journalisten om aandacht te vragen voor deze onacceptabele situatie. Wij vinden het echt onbegrijpelijk dat anno 2018 een dergelijke truck nog op de weg mag rijden.”

Geen controle
De kratten staan schots en scheef en lijken niet of slecht gezekerd. Sommige nertsen zijn ontsnapt uit hun kooitje en lopen door de laadruimte van de vrachtwagen. De NVWA controleert nertsentransporten niet of nauwelijks, want dat is niet wettelijk verplicht, zoals bij (pluim)veetransport. Een nertsentransport hoeft ook niet aangemeld te worden. Dat dit alle deuren openzet naar misstanden is niet verwonderlijk.

Bekijk de schokkende beelden hieronder:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Rapport
Er is een flinke lijst met overtredingen geconstateerd tijdens het transport, opgetekend in een rapport (pdf). Madelaine Looije van Eyes on Animals reageert op de beelden:

“De manier waarop nertsen worden vervoerd overschrijdt alle grenzen van fatsoen. Nertsen worden in draadgazen kooitjes op elkaar gestapeld en een stukje papier tussen iedere kooi moet voorkomen dat dieren elkaar bevuilen met ontlasting en urine. We controleren jaarlijks tientallen veetransporten en zien regelmatig misstanden. Maar zo’n zooitje als bij dit transport zien we zelden. Transporteurs als deze komen er echter mee weg want er is geen enkele controle.”

Directeur Nicole van Gemert van Bont voor Dieren bevestigt het gebrek aan toezicht op het dierenwelzijn van nertsen:

“In Nederland worden jaarlijks 6 miljoen nertsen onder afschuwelijke omstandigheden gehouden en gedood voor hun vacht. Dat ook het transport een zooitje is, verbaast ons niets. De nertsenhouderij is een schimmige sector die zich grotendeels aan controles weet te onttrekken.”

nertsentransport
Draadgazen kooitjes met een velletje papier ertussen | Foto: Eyes on Animals

In Nederland geldt vanaf 2024 een verbod op het fokken van nertsen. Tot die tijd kunnen de bestaande fokkers eigenlijk gewoon doen wat ze willen, en zullen de nertsen daarvan het slachtoffer zijn – als er niet eerder wordt ingegrepen.

Bronnen: Eyes on Animals, EyesonAnimalsinspect/YouTube, Bont voor Dieren ©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.