De afgelopen 2 jaar heeft PETA Duitsland samen met journalist Manfred Karremann onderzoek gedaan naar de leerindustrie van Bangladesh, die bij elkaar 1,1 miljard euro waard is. Nu onthult een video van PETA, ingesproken door zangeres Leona Lewis, wie de hoogste prijs voor het leer betalen: kinderarbeiders en dieren die levend gevild worden voor leren schoenen, riemen, jassen, handtassen en andere producten die naar landen overal in de wereld geëxporteerd worden, waaronder mogelijk Nederland.

Bangladesh
De slacht | Foto: screenshot video PETA

Zoals Lewis vertelt worden er ieder jaar naar schatting 2 miljoen koeien in volgepropte trucks over duizenden kilometers van India – waar het illegaal is om ze te slachten – naar Bangladesh vervoerd. Velen komen aan met gebroken staarten en open wonden en zijn zo zwak en ondervoed dat ze niet eens rechtop kunnen staan. Hun keel wordt in slachthuizen of illegaal op straat doorgesneden en sommige proberen te ontsnappen terwijl ze gevild worden.

Kankerverwekkend
Looierijen gebruiken giftige stoffen om te voorkomen dat de koeienhuid verrot. Medewerkers, waaronder kinderen, werken zonder bescherming en staan op blote voeten wanneer ze huiden in kankerverwekkende stoffen dompelen, snijden in hun huid met messen en werken met gevaarlijke machines. Sommigen verliezen vingers tijdens het verwerkingsproces. Het giftige afval wordt vervolgens in een rivier gedumpt, wat zich inmiddels ontwikkeld heeft tot een bubbelend moeras. De meeste medewerkers hebben chronische ademhalingsproblemen door de chemische dampen en het gebrek aan ventilatie. Naar schatting overlijdt 90 procent van de looierijwerkers voordat ze 50 jaar oud worden. Leona Lewis:

“De productie van leer zorgt voor het lijden van dieren, medewerkers en schaadt het milieu. Neem de impact van uw inkopen alstublieft in overweging, koop alleen wreedheidvrije synthetische en natuurlijke vezels en andere veganistische accessoires.”

Lewis maakt deel uit van een lange lijst aan beroemdheden – inclusief Joaquin Phoenix, P!nk, Natalie ImbrugliaJoss Stone en Charlize Theron – die zich hebben aangesloten bij PETA US, van wie het motto gedeeltelijk bestaat uit ‘dieren zijn niet van ons om te dragen’.

Bekijk hieronder de schokkende beelden, gepresenteerd door Leona Lewis:

Persbericht PETA