In 2010 werden de Europese grenzen opengesteld voor de export van levend vee naar Turkije. Plotseling zagen we honderden veetransporten vanuit heel Europa de Turkse grens overgaan. Veel veewagens hadden melkvee aan boord, die naar een nieuwe productielocatie gingen. Maar nog meer veewagens hadden schapen en jonge stieren aan boord, bestemd voor slachthuizen in Turkije. Samen met collega’s van Animal Welfare Foundation heeft Eyes on Animals vele weken aan de grens doorgebracht om het dierenwelzijn te inspecteren.

slachthuizen
Een gewonde stier wordt ‘uitgeladen’ bij een Turks slachthuis | Foto: Eyes on Animals

Dierenleed
In oktober 2010 besloten wij, Eyes on Animals en Animal Welfare Foundation, om een veetransport met Hongaarse stieren te volgen, dat op weg was naar een slachthuis in Hadimkoy, net buiten Istanbul. Onze teams waren geschokt door de wijze waarop er met een zieke stier werd omgegaan. De stier werd met een touw uit de truck gesleept en op de laadklep als oud vuil achtergelaten. Normaal gesproken moeten dieren die ziek of gewond worden aangevoerd direct uit hun lijden worden verlost. Dit kan door het dier te verdoven met een pistool en dan te verbloeden, of – wanneer het vlees niet meer geschikt is voor consumptie – een euthanasaat toe te dienen. In de praktijk zien wij echter dat zieke en/of gewonde dieren in Turkije geen speciale behandeling krijgen. Ze worden gedwongen het normale slachtproces in te gaan, zoals alle andere dieren. Zieke dieren, of dieren met botbreuken of ernstige verwondingen, worden levend opgehesen of met kettingen naar de ruimte gesleept, waar hun keel wordt doorgesneden.

Een jaar later volgden we opnieuw een veetransport met Hongaarse stieren. Dit keer zagen we hoe een totaal uitgeputte en uitgedroogde stier geslagen en gedwongen werd om de truck uit te lopen . Ondanks zijn slechte conditie zou de stier nog een paar dagen worden vetgemest in een ‘feedlot’, om vervolgens naar het slachthuis te worden vervoerd.

veetransport slachthuizen
Eyes on Aminals inspecteert diertransporten naar Turkije | Foto: Eyes on Animals

Tijd voor actie
Na deze gebeurtenissen besloten wij dat de dieren in Turkse slachterijen ons hard nodig hadden. Sindsdien gaan wij 2 tot 3 keer per jaar 2 weken lang naar Turkije om het welzijn van de dieren te verbeteren.

Gebrek aan kennis
Vele inspecties en ervaringen rijker, zijn wij tot de conclusie gekomen dat de meeste mensen de dieren niet opzettelijk mishandelen, maar dat zij simpelweg nooit anders hebben gezien en weinig weten over het dierenwelzijn en gedrag en hoe het anders en beter kan.

Ook is ons nu duidelijk dat verdovingsapparatuur niet zijn toegestaan door de Turkse religieuze autoriteiten. Dus ook geen verdovingspistool om dieren, die ziek of gewond worden aangevoerd, uit hun lijden te verlossen. Het ontwerp van de wachtruimtes, de drijfgangen en de fixatieboxen is in de meeste slachthuizen ver onder de maat, waardoor dieren uitglijden, hun poten breken, herhaaldelijk worden geslagen of elektrische schokken krijgen toegediend en levend aan één poot worden opgehesen, voordat hun keel wordt doorgesneden.

slachthuizen
Een rund blijft met zijn poot in het hek haken | Foto: Eyes on Animals

Onze focus
Om het dierenwelzijn in de Turkse slachthuizen te verbeteren, focussen wij ons op vier punten: we creëren bewustzijn over de problematiek, doen inspecties, geven voorlichting en overleggen regelmatig met de autoriteiten en slachthuismanagers.

Wat wij zoal doen:

  • We hebben het Turkse Ministerie van Landbouw en de religieuze leiders geïnformeerd over de problemen in slachthuizen en hen geadviseerd wetgeving te ontwikkelen, om dieren tijdens de slacht te beschermen.
  • We hebben managers en medewerkers van diverse slachthuizen voorlichting gegeven over hoe stress bij dieren voorkomen kan worden.
  • We hebben Turkse fabrikanten van slachthuisapparatuur benaderd en gevraagd een meer diervriendelijke fixatiebox te ontwikkelen, die voldoet aan de OIE richtlijnen. De fixatiebox die nu gebruikt wordt, zorgt ervoor dat de dieren hun evenwicht verliezen, vallen en vervolgens opgehesen kunnen worden.
  • Samen met AWF hebben we een congres georganiseerd over dierenwelzijn in slachterijen en vleeskwaliteit. Het congres vond plaats in Ankara (Turkije) en werd door meer dan 100 mensen bezocht, waaronder dierenartsen, slachthuismedewerkers en religieuze leiders.
  • We hebben diverse praktische video’s en brochures geproduceerd om het dierenwelzijn in slachterijen te verbeteren.
  • Ook hebben we een website ontwikkeld, in het Turks en Engels, met wetenschappelijke informatie, instructiemateriaal, praktische tips en inspectierapporten. Het is een uniek platform geworden, waar halalslachthuizen en dierenwelzijnsinspecteurs samen werken aan een beter dierenwelzijn in slachterijen.
slachthuizen
Eyes on Animals en Animal Welfare Foundation bij het Turkse Ministerie van landbouw | Foto: Eyes on Animals

Succes
En nu, mei 2015, werpen de eerste vruchten van onze inspanningen zich af:

  • Het Turkse Ministerie van Landbouw is bezig met het ontwikkelen van wetgeving om dieren in slachthuizen te beschermen.
  • Twee grote fabrikanten van slachthuisapparatuur zijn met onze aanbevelingen aan de slag gegaan. Ze hebben het ontwerp van verschillende apparaten aangepast om dierenwelzijn in slachterijen te verbeteren.
  • We hebben twee succesvolle congressen georganiseerd. Deze werden bijgewoond door in totaal meer dan tweehonderd slagers, dierenartsen en religieuze leiders.
  • Diverse slachthuizen hebben concrete verbeteringen doorgevoerd in hun faciliteiten. Zo zijn er hekken boven de drijfgang bevestigd, om te voorkomen dat runderen elkaar bespringen en daarbij gewond raken. Daarnaast zijn de zijkanten van de wanden dichtgemaakt, om schaduwvorming op de vloer te voorkomen (schaduw maakt runderen angstig). Ook heeft een slachterij een licht boven de fixatiebox geplaats, zodat de runderen minder angstig zijn om er naartoe te lopen. Doordat de dieren minder angstig zijn, gebeuren er minder ongelukken, lopen de runderen beter door en zijn de medewerkers minder agressief naar de dieren toe.

Op de hoogte blijven?
Wil je meer informatie en regelmatige updates lezen over onze inspanningen in Turkije? Kijk dan op www.halal-slaughter-watch.org.

©PiepVandaag.nl  Eyes on Animals