Er bestaan verschillende verhalen over dieren die ogenschijnlijk zichzelf van het leven beroven. Men neemt over het algemeen aan dat dieren waarschijnlijk niet in staat zijn tot het abstracte denken wat nodig is om het eigen leven te nemen. Maar is dat wel zo? Is zelfmoord in deze gevallen niet gelijk aan zelfbehoud?

Eerder schreef PiepVandaag in een bericht over de berengalindustrie al over de vermeende zelfmoord van een moederbeer, nadat zij haar eigen welp had doodgeknuffeld. Er is bijna geen andere verklaring dan zelfmoord wanneer een beer doelbewust met haar eigen hoofd tegen een muur loopt.

Ook voormalig dolfijnentrainer Ric O’Barry en maker van de documentaire The Cove, is er van overtuigd dat hij getuige was van een zelfmoord, en wel van de dolfijn die Flipper speelde.

“Dolfijnen zijn zelfbewuste dieren met hersenen groter dan die van de mens. Als hun leven onverdraaglijk wordt, gaan ze gewoon niet meer hun volgende adem halen.”

Ric O'Barry met dolfijn
Ric O’Barry met dolfijn die Flipper speelde

In Schotland hebben in de afgelopen vijftig jaar de nodige honden zich van Overtoun Bridge afgegooid. In de Daily Mail staan verhalen over verschillende hondeneigenaren die aan het wandelen waren toen hun hond zich zonder waarschuwing zomaar over de rand van de brug stortte. Er zijn zelfs berichten dat er honden zijn die het opnieuw proberen, waneer ze de eerste keer overleefd hebben. Eén van de gegeven verklaringen is dat de honden de geur van stinkdieren ruiken, waarvan het bekend is dat ze onder de brug leven en daarop reageren.

Een ander bekend fenomeen zijn de gestrande walvissen (en zeer recent nog op Amerikaanse stranden) die jaarlijks aan verschillende kustgebieden over de hele wereld worden aangetroffen. Vaak wordt als verklaring gegeven dat de ondiepe wateren bij stranden verwarrend zijn voor de walvissen, waardoor hun interne navigatie niet meer werkt. Een andere theorie is dat wanneer één walvis ziek is en besluit richting de kust te gaan om te sterven, de andere dieren uit de groep volgen.

Naar alle waarschijnlijkheid zal er nooit een eenduidig antwoord gegeven kunnen worden op de vraag of dieren in staat zijn bewust zelfmoord te plegen. Het antwoord op die vraag is ook minder van belang wanneer wij er met z’n allen in ieder geval voor zouden zorgen de dieren geen reden te geven hun eigen leven te willen of te moeten nemen.

Bron ©PiepVandaag.nl Franca Krijnsen