Afgelopen zaterdag zijn er 22 grienden aangespoeld bij Avalon Beach State Park aan de Oostkust van de Amerikaanse staat Florida.

Grienden
Grienden | Foto: Wikimedia Commons

Vijftien dieren overleefden de stranding niet. De griend is op de orka na de grootste dolfijnsoort. Waarom de grienden aanspoelden is onbekend. Blair Mase, regionaal regeringscoördinator voor de stranden in het gebied heeft een onderzoek aangekondigd.

Ook in het noorden van de Verenigde Staten en in Canada spoelden dit weekeinde grienden aan.

Op een strand aan de oostkust van Schotland werden eveneens tientallen grienden gevonden. Daar konden er 10 worden gered, 16 anderen stierven. Voor het leven van 24 grienden uit dezelfde school wordt nog gevreesd. Zij zwemmen vlak voor de kust en kunnen als het vloed wordt alsnog stranden.

Grienden spoelen vaak in grote groepen aan, men spreekt dan van een massastranding. In 1985 spoelden vierhonderd dieren aan in Nieuw-Zeeland. Het is de grootste, bekende stranding ooit. De oorzaak ervan is (nog) niet achterhaald. Mogelijk speelt de onderlinge sociale verbintenis tussen de dieren een belangrijke rol. Als één dier strandt, volgt namelijk vaak de hele groep.

Hieronder een video over de grienden van de NOS.nl

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl