Winnie is nu 18 weken oud. Hij is zijn gewicht af en toe erg beu. Het is heel vermoeiend om dat telkens maar mee te moeten zeulen. Hij moet zo vaak uitrusten. Het kost hem best veel moeite om met de rest van de geredde legkippen en haan Nicolaj mee te doen. Alleen geredde legkip Dicky die haar dikke buik vol eieren met zich meezeult begrijpt zijn probleem.

Winnie
Winnie kan opeens niet meer lopen.

Maar het meeste zat is Winnie het toch hoe er met zijn familie wordt omgegaan. Dat die dierenmishandeling maar blijft doorgaan. Omdat zijn soortgenoten niets kunnen doen, doordat ze in ellendige omstandigheden opgesloten zitten, is Winnie een petitie voor hen gestart. Winnie wil hun gezicht, hun stem en ambassadeur zijn. De petitie heeft een titel van Winnie gekregen die niets te wensen overlaat: Winnie is het zat! Overheid, stop het mishandelen van kippen!

Winnie is erg blij en ook wel een beetje trots als een haantje dat zijn petitie nu op PiepVandaag online staat en dat Karen Soeters en Comité Dierennoodhulp zijn petitie volledig ondersteunen. En dat de bekende tekenaar Hein de Kort zelfs een tekening voor hem heeft gemaakt. In de petitie staat zijn grootste wens en hij hoopt vurig dat die uitkomt.

Gretig
Vanmorgen vroeg geef ik zoals iedere dag Winnie in zijn bench in de huiskamer in zijn etensbakje scharrelkorrels gemengd met probioticum en wat koolstof vanwege zijn diarree. Ook krijgt hij vers drinkwater van me gemengd met vloeibare vitamine en kalk. Winnie stormt op zijn eten af en begint gretig te eten. Ik ga daarna de tuin in om de nachthokken te openen en de kippen vrij de tuin in te laten. Ik haal haan Nicolaj uit zijn nachthok in de keuken en zet hem in de tuin, waarna hij gelijk op zijn vrouwen afstevent. Ik geef de kippen schoon drinkwater en voer hen op verschillende plekken gemengd graan zodat ze allemaal aan hun trekken komen. Ook de konijnen krijgen hun eten.

Kijk mee hoe Winnie op zijn eten afstormt:

Schrik
Zoals gewoonlijk ga ik daarna weer naar binnen om Winnie op te halen. En dan schrik ik heel erg. Ik zie een Winnie die opeens niet meer kan lopen. Een Winnie die alleen nog maar strompelen kan. Een Winnie die het liefst daarom blijft liggen. Ik bel onze dierenarts op en vertel hem wat ik zie. De dierenarts denkt dat de mogelijke oorzaak Winnie’s hart weleens zou kunnen zijn: dat zijn hart het gewicht niet meer aan kan en daardoor de spieren niet meer voldoende zuurstof kan geven.

Bekijk de beelden waarin Winnie opeens niet meer kan lopen:

Vreemd genoeg ziet Winnie er verder helemaal niet ziek uit. Hij lijkt niet te lijden en geniet nog erg van de caloriearme hapjes die ik hem voor zet. Maar naar buiten kan hij zo niet. Kippen zijn niet lief tegen elkaar wanneer er eentje ziek is. Daarom blijft Winnie binnen en verwen ik hem met aandacht en lekkere hapjes. Geef hem extra vloeibare kalk in de hoop dat daardoor zijn pootspieren weer wat sterker gaan worden.

Winnie
Karen op ziekenbezoek bij Winnie.

Ziekenbezoek
Ik vertel Karen Soeters dat Winnie ziek is. Ze komt dezelfde dag nog op ziekenbezoek. Speciaal voor Winnie. En hij geniet zichtbaar van haar gestreel in zijn hals. Hij laat zijn nekje met zijn hoofdje helemaal ontspannen liggen in het stro en doet genietend zijn oogjes dicht. Ik hoop zo, en Karen met mij, dat dit een tijdelijke inzinking is. Ik wil Winnie nog helemaal niet kwijt. Hij hoort er zo ontzettend bij…

Geniet mee met Winnie, die door Karen wordt geaaid:

Wil je Winnie helpen in zijn strijd? Teken dan de petitie Winnie is het zat! en deel deze met vrienden, familie en kennissen via de sociale media.

Red een Legkip ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.