Een kleine Japanse vloot ving deze week haar eerste walvissen in de eerste commerciële walvisjacht van Japan sinds 31 jaar. De wereldwijde afkeuring deert Japan niet in het minst; de hervatting van de jacht is eerder reden voor een feestje. In de haven van Kushiro werden de walvisboten uitgezwaaid in een kleine ceremonie. De schepen zullen de hele zomer jagen op dwergvinvissen en op de zwarte dolfijn (Berardius bairdii).

commerciële walvisjacht
Rug van dwergvinvis | Foto: Bawolff/Wikimedia

Maandagmiddag kwam de eerste boot terug met een 8 meter lange dwergvinvis. Het dier werd afgevoerd om te worden gewogen en geslacht. Volgens de 66-jarige taxi-chauffeur Sachiko Sakai in de haven van Kushiro hoort het eten van walvis bij de Japanse cultuur:

“Het is deel van de Japanse eetcultuur. Als we er meer walvissen zouden hebben, zouden we het vaker eten. De wereld is tegen het doden van walvissen, maar je kunt hetzelfde zeggen over veel dieren die op land worden gefokt om opgegeten te worden.”

Nicola Beynon van Humane Society International is bedroefd over de heropende jacht:

“Dit is een treurige dag voor de bescherming van walvissen over de hele wereld. Het woord ‘research’ mag dan verwijderd zijn van de zijkant van het schip, waarmee er eindelijk een einde komt aan de schertsvertoning van Japan om walvissen te vangen onder het mom van de wetenschap, maar dat neemt niet weg dat deze prachtige wezens nog steeds zullen worden geslacht zonder legitieme reden.”

Wassen neus

In 1986 kwam er een ban op de commerciële walvisjacht. Een jaar later introduceerde Japan de walvisjacht voor ‘wetenschappelijke doeleinden’. Een wassen neus, want het vlees van de dieren belandde gewoon in de schappen en bij restaurants. Japan is dus nooit echt gestopt met de walvisjacht. Jaarlijks werden alsnog honderden walvissen gevangen.

In december afgelopen jaar kondigde Japan aan dat het de Internationale Walvisvaartcommissie ging verlaten en de walvisjacht ging hervatten. Volgens het land was de walvisstand voldoende hersteld om weer met de jacht te beginnen. Wel heeft de Japanse visserij een maximum ingesteld. Zo mogen er 227 walvissen, waaronder dwergvinvissen, Noordse vinvissen en Brydewalvissen, worden gevangen tot eind december van dit jaar.

Niet alleen Japan maakt zich schuldig aan de walvisjacht. Ook in IJsland en Noorwegen wordt er op de dieren gejaagd.

IJslandse walvisjacht blijft komende 5 jaar toegestaan

Bronnen:

©AnimalsToday.nl