De regering van IJsland heeft een nieuw quotum vastgesteld voor de walvisvangst. Hierdoor mag de walvisindustrie in de komende 5 jaar maximaal 2130 baleinwalvissen doden.

walvisjacht
IJslandse walvisjacht blijft komende 5 jaar toegestaan | Foto: Pixabay

Vorige week kondigde minister van Visserij Kristjan Juliusson een nieuw quotum voor de komende vijf jaar aan: per jaar mogen er 209 vinvissen en 217 dwergvinvissen gevangen worden. Daarmee werd het walvisvangstbeleid hernieuwd.

Tegengeluid

Hoewel veel IJslanders de walvisjacht steunen, zijn steeds meer zakenlieden en politici ertegen. Het groeiende toerisme is een steunpilaar van de economie geworden en de walvisvangst is een bedreiging voor de reputatie van het land, en daarmee voor het toerisme en het bedrijfsleven.

“We lopen het risico de toeristische sector, onze belangrijkste industrie, schade toe te brengen,” aldus politicus Bjarkey Gunnarsdottir. Hij verwijst hiermee naar de internationale kritiek en diplomatieke druk die IJsland ondervindt omdat het land commerciële walvisjacht toestaat.

Toerisme

Na de bekendmaking van het nieuwe quotum gaf de IJslandse branchevereniging voor reisorganisaties een verklaring uit, waarin stond dat de overheid de ‘grote belangen’ en de reputatie van het land beschadigde om tegemoet te komen aan een kleine en verlieslijdende walvisvaartsector:

“De afzetmarkten voor walvisvlees liggen in Japan, Noorwegen en Palau. Onze markt is de hele wereld.”

Bron: The Columbian @AnimalsToday.nl Anne Douqué