Afgelopen vrijdag 22 februari is in de mangrovebossen van noordelijk Brazilië het karkas van een 8 meter lange bultrugwalvis gevonden. De gestrande walvis van één jaar oud, bevond zich op 15 meter afstand van het strand bij de rivier op Marajó eiland. Biologen zijn nog altijd aan het gissen over de mogelijke oorzaken.

bultrugwalvis
Mysterie rond gevonden bultrugwalvis Amazonewoud | Foto: Facebookpagina Bicho D’água

Mysterieuze vondst

Het karkas werd afgelopen vrijdag gevonden toen een cirkel van aasgieren in de lucht boven het karkas de aandacht trok. Na de opmerkelijke vondst van het gestrande dier werden diverse filmpjes online gezet. De beelden kwamen zo ook onder de aandacht van Bicho D’água Institute; een lokale natuurorganisatie. Zij stuurden vervolgens direct tien biologen naar de locatie om uit te zoeken wat er nu precies aan de hand was.

Mogelijke oorzaken

Renata Emin, projectleider en ‘marine specialist’ vertelde tijdens een interview met de Braziliaanse krant ‘Jornal O Liberal’ het volgende over de vondst van het karkas:

“We weten nog niet precies hoe het dier hier gestrand is, maar we verwachten dat het te dicht bij het strand is beland en vervolgens door hevige stroming veroorzaakt door het tij landinwaarts is gevoerd, de mangrovewouden in. Naast deze opmerkelijke gebeurtenis vragen we ons sterk af wat een bultrugwalvis in februari aan de noordkust van Brazilië aan het doen was. Dit is erg ongebruikelijk.”

Volgens Emin worden bultrugwalvissen wel vaker in het gebied gezien, maar dit gebeurt normaal gesproken aan de noordoostelijke kant van de kust en enkel tussen augustus en november. Dit is namelijk een populair gebied waar de walvissen komen om te paren en hun jongen te baren. Vervolgens migreren ze weer naar Antarctica voor het aanbod aan voedsel dat daar beschikbaar is. Renata Emin:

“Bultrugwalvissen komen meestal niet zo noordelijk. Drie jaar geleden dook er een op in deze omgeving, maar het is zeldzaam. We vermoeden dat dit een kalfje is die tijdens de migratietocht tussen de twee continenten zijn moeder kwijtraakte.”

Ook geeft natuurorganisatie Bicho D’água Institute aan dat het wel vaker voorkomt dat walvissen uit de Atlantische Oceaan verdwalen in de Amazone, maar in de wintermaanden komt dit vrijwel nooit voor. Daarnaast stellen zij dat de bultrugwalvis waarschijnlijk al dood was toen het aanspoelde. Het is een mogelijkheid dat het kalf in de riviermond van de Amazone terechtkwam en door de sterke eb en vloed zo is gestrand.

bultrugwalvis
Foto: Facebookpagina Bicho D’água

Wat nu daadwerkelijk de oorzaak is geweest, is nog niet zeker. De ‘Municipal Secretariat of Health, Sanitation and Environment’ (SEMMA) is momenteel nog bezig met een onderzoek naar de reden dat het dier zo ver weg van zijn natuurlijke habitat was tijdens het winterseizoen. Ook wordt er momenteel een autopsie uitgevoerd, aangezien het kalf geen zichtbare verwondingen had. Het is de bedoeling dat de oorzaak van zijn dood de komende 8 dagen wordt vastgesteld.

Bronnen: IFL Science, Science alert, Green world warriors, Maritime Herald, Newsweek ©AnimalsToday.nl Joy de Vos