Bij een oversteekplaats voor kuddedieren in het oosten van India zijn vorige week donderdag drie olifanten, inclusief een kalf, doodgereden door een trein. Een vierde olifant raakte gewond. Dit maakten de autoriteiten in de deelstaat West-Bengalen bekend. 

Trein India
Trein in India | Foto: seeveeaar via Compfight cc

Volgens een woordvoerder van de Indiase spoorwegen vond het ongeluk plaats buiten de zogenoemde olifantencorridor in de staat. De autoriteiten hadden de spoorwegen ook niet ingelicht dat er een kudde olifanten in het gebied liep.

Tientallen olifanten zijn de afgelopen jaren bij soortgelijke ongelukken omgekomen in India, waar het spoor vaak door nationale parken en bossen loopt. In september 2010 overleden ook al 7 olifanten zo’n 100 meter van de van de plek vandaan waar de olifanten nu zijn overleden.

Er is besloten dat treinen tussen de 40 en 50 kilometer per uur zouden rijden. Het bosbeheer heeft geen officiële klacht ingediend tegen de spoorwegen.

“Op 4 januari dit jaar zijn weer vier olifanten overleden door een trein die meer dan 100 kilometer per uur reed”, zegt Aniket Modak, secretaris van de non-profitorganisatie voor dieren Arohan.

Er is duidelijk een gebrek aan coördinatie tussen de spoorwegen en het bosbeheer. Volgens zowel bos- als spoorwegbeheerders zou het een oplossing kunnen zijn om bruggen of tunnels te bouwen.

Tot die tijd zou het een oplossing kunnen zijn om nachttreinen te laten stoppen met rijden tussen half 6 ’s avonds en half 6 ’s ochtends. Ook zou een andere treinroute kunnen helpen. Dit zou de Indiaanse spoorwegen zelfs kosten kunnen besparen aangezien deze korter is.

Bron: Nieuws.nl ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser