VIER VOETERS start eerste voedselleverantie aan verhongerende dieren
Uitgemergelde leeuwen in Yemen. Hongerige beren en leeuwen in Armenië. Tientallen bijna stervende of al gestorven dieren in verschillende dierentuinen in Gaza. De oproepen om deze dieren te helpen zijn aan de orde van de dag op Facebook en Twitter. Vanaf deze week gloort er voor de dieren in Gaza hoop. De internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS is gestart met voedselleveranties.

dierentuindieren
De dieren in Khan Younis Zoo hebben honger | ©VIER VOETERS

De uitgemergelde tijger Lazis eet al weken niets anders dan bevroren kip – als hij al iets te eten krijgt. Nerveus loopt hij heen en weer. Lazis is de enige nog levende tijger in dierentuin Khan Younis Zoo in Gaza. Naast de tijger is er een luipaard, er zijn vossen, stekelvarkens, apen, adelaars en andere vogels. Er is nauwelijks voer meer, geen vers drinkwater en er is geen medische zorg. De verzwakte dieren hebben te kampen met zware regenval in een uitzonderlijk barre winter. Door het slechte weer komen er geen bezoekers meer naar Khan Younis Zoo; de dierentuin heeft al tijden geen inkomsten meer. Khan Younis is niet de enige noodlijdende dierentuin in de sterk verarmde Gazastrook. In het kleine gebied (45 km²) zijn maar liefst zes particulier gerunde dierentuinen.

dierentuindieren
VIER VOETERS organiseerde een voedseltransport vanuit Jordanië naar Gaza | ©VIER VOETERS

Afgelopen weekend heeft VIER VOETERS een grootscheeps voedseltransport vanuit Jordanië naar Gaza geleid. Vlees voor de grote katachtigen, graan en mais voor de overige dieren en medicijnen. Zondag kon de eerste lading voedsel over de overlevenden in Khan Younis verdeeld worden.

Inez de Ligt, directeur van VIER VOETERS Nederland:

“We hebben nu veertig dieren geholpen. Natuurlijk zouden we het liefst alle in Gaza dieren helpen, maar onze resources zijn niet oneindig. We moeten keuzes maken.”

De Ligt realiseert zich dat de noodhulp een druppel op een gloeiende plaat is:

“Het is geen duurzame oplossing. Een echte oplossing heeft alleen kans van slagen als alle betrokken partijen in Gaza en Israël samenwerken, zoals de eigenaren en autoriteiten. Daar focussen we ons op.”

Persbericht VIER VOETERS