Voor wat betreft opvoeden kunnen er wel wat verschillen zijn. De één leert zijn kind dat vlees gezond is, de ander dat het beter is om geen vlees te eten. De één kiest voor meer vrijheid waar de ander wat eerder regels en grenzen stelt. Genoeg voer voor discussies dat opvoeden! Het belangrijkste is dat het individu wordt voorbereid op het hebben van meerwaarde voor het collectief, waarbij welzijn van het individu gewaarborgd is.

trainingsmethode
Foto credit: pillowthesheep via Compfight cc

Trainen
Trainen in de zin van gedrag aanleren daar kun je niet echt over discussiëren. Natuurlijk is er altijd wel ruimte voor discussie, maar het fundament ligt toch echt vast. Gedrag neemt toe als het iets oplevert, het gedrag moet gemotiveerd worden.

Er zijn verschillende manieren om te motiveren maar allen zijn gebaseerd op jacht en voedsel. Persoonlijk gebruik ik als motivator een flos (trekspelletjes) en/of voedsel. Trekspelletjes leren het dier controle over bijtkracht en omgaan met driften, het is gebaseerd op prooigedrag. Voedsel is een krachtige motivator omdat het gebaseerd is op eten, en als je niet eet ga je dood… dus best krachtig.

Markertraining
Om efficiënt te kunnen trainen heb je een marker nodig. De marker geeft je namelijk de mogelijkheid om binnen een seconde het gedrag te belonen, wat het meest efficiënt is. Het principe van markertraining is uitgevonden door de toen tweede man van Skinner. Skinner is de grondlegger van operante conditionering maar het was zijn assistent die de eventmarker ontdekte, Ogden Lindsley. Lindsey gebruikte een eventmarker om de proefdieren te trainen. Omdat het niet haalbaar is om op het moment dat gedrag er is ook direct je motivator aan te bieden was de eventmarker een belangrijke stap voorwaarts. De marker krijgt door de juiste manier van aanleren de waarde van je motivator. Een marker is een korte duidelijk klank. Bijvoorbeeld het woordje ‘Ja!’Maar iedere snelle klank die jezelf makkelijk geeft kan dienen als een marker. Als marker wordt vaak de clicker gebruikt. Een klein plastic doosje met een metalen strip die een klik-klakgeluid maakt. Hoewel er voordelen aan de clicker zitten gebruik ik hem zelf liever niet, ik vind het van belang dat er zuiver contact is tussen mij en mijn honden. De marker komt dus van mij, mijn enthousiasme en mijn actieve houding, niet als een klik uit een doosje. Omdat we gewend zijn om onze stem te gebruiken is dit voor de meeste mensen ook veel comfortabeler. Maar kies vooral datgene waar je jezelf prettig bij voelt!

De marker waarde geven
‘If you want to fire a gun, you have to load it first!’ Met andere woorden je moet ervoor gaan zorgen dat de marker de waarde krijgt van de motivator. Als je na de gekozen markerklank, bijvoorbeeld Yep! consequent de motivator aanbiedt, spelen of voedsel, wordt de marker ‘geladen’. Als je drie dagen achter elkaar 20 keer per dag zomaar ineens Yep zegt en direct gaat spelen met de flos, of je geeft voedsel, dan gebeurt er hetzelfde als wat Pavlov deed met het belletje en voedsel. Het belletje gaat en het dier begint te kwijlen. Eenmaal geladen is deze van waarde bij alle trainingen die je wilt gaan doen. Of het dier het in één keer goed doet of je hebt tussenstappen nodig, een goed geladen marker brengt je altijd bij een goed eindresultaat!

Het laden van de marker bij Purple:

©PiepVandaag.nl Bert van Straten, Pack Leader