Na de recente omzwervingen van migrerende kuddes olifanten, heeft een stad in het zuidwesten van China besloten een voedselveld, een food court aan te leggen om olifanten tijdens hun trek te kunnen voeden. Op deze manier wordt gehoopt de conflicten tussen mens en olifant terug te dringen.

food court voedselveld olifanten China
Foto: screenshot video South China Morning Post/YouTube

Het bijzondere food court ligt in het Jinghong natuurreservaat en is uitgerust met 5 zoutwatervijvers en vele verschillende soorten planten die aan de voedselbehoeften van de olifanten voldoen. In totaal beslaat het voedselveld 670.000 vierkante meter, ongeveer net zo groot als 62 voetbalvelden. In december vorig jaar werd begonnen aan de bouw van het food court en in mei dit jaar is het volledig opgeleverd. De ligging in het nationaal bosreservaat is bewust gekozen, want de olifanten komen hier elk jaar langs tijdens hun trek.

Zwerven

Olifanten zwerven elk jaar grote afstanden, of ze nu in China, India of Afrika leven. Besef van grenzen of landeigendom hebben ze niet, dus wanneer het lunchtijd is, kunnen ze de economische ondergang betekenen voor een ongelukkige boer wiens akker in de buurt ligt. Sinds eind vorige eeuw zijn de Aziatische olifanten in Jinghong beschermd en is hun aantal gestegen van 85 naar 185. Dit heeft tijdens de trek geleid tot meer conflicten met de plaatselijke bevolking.
.

Mens-olifant netwerk in China om mens-dier conflicten te verminderen

Voldoende voedsel in voedselveld food court

De ‘eetzaal’, zoals Cha Wei, adjunct-directeur van het Jinghong Reservaat, het voedselveld omschreef, is bedoeld om te voorkomen dat de olifanten boerderijen moeten plunderen om hun honger te stillen:

“Als de olifanten voldoende voedsel krijgen, zullen ze dorpen en akkers niet meer binnenvallen om te eten, wat kan helpen bij het oplossen van conflicten tussen de lokale bevolking en wilde olifanten.”

food court voedselveld olifanten China
Food court, voedselveld voor olifanten | Foto: screenshot video South China Morning Post/YouTube

Recente trek

Vorig jaar hebben 14 olifanten een trektocht van 500 kilometer gemaakt, waarover zij 17 maanden deden. Zij zijn inmiddels teruggekeerd in hun traditionele leefgebied in Mojiang County in Yunnan. Ze zijn daar allemaal, inclusief een kalfje dat onderweg geboren is, gezond teruggezien.

Bekijk een reportage van South China Morning Post over het ‘food court’, het voedselveld voor olifanten:
.

.
Bronnen:

IJsberenhotel China roept veel weerstand op

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop