Een ‘ijsberenhotel’ in China heeft recent zijn deuren geopend. In het midden van het hotel bevindt zich een verblijf waarin ijsberen – een bedreigde diersoort – door gasten te bekijken zijn. Alle ruimtes van het hotel, inclusief 21 hotelkamers, kijken uit op de dieren in hun nephabitat.

IJsberenhotel
IJsberenhotel in China: neprotsen, kunstsneeuw en namaak ijspegels | Foto: screenshot video AFP News Agency/YouTube

Harbin in Noord-Oost China is wereldberoemd om zijn ijssculpturenfestival. Maar er is nu een nieuwe publiekstrekker bij in de vorm van een hotel met ijsberen. Het hotel bevindt zich in het Harbin Polarland, een themapark waar ook onderwaterdieren, pinguïns, poolvossen en -wolven worden gehuisvest. Sommige dieren ‘treden op’ in shows. Het ijsberenhotel zou bij de opening al helemaal volgeboekt zijn.

IJsberenhotel

Op diverse video’s is te zien hoe gasten in het ijberenhotel – dat gepromoot wordt als ‘enige plek ter wereld om te eten, te spelen of te slapen in het gezelschap van ijsberen’ – de twee dieren bekijken en fotograferen. De ijsberen bevinden zich in een door kunstlicht verlichte ruimte met neppe rotsen, namaak ijspegels en kunstsneeuw, een witgeschilderde betonvloer en een veel te klein zwembad.
.

Gedragsafwijkingen

IJsberen in het wild reizen duizenden kilometers over de Noordpool met hun families en jongen. In gevangenschap is dit niet mogelijk en ontbreken natuurlijke prikkels, waardoor ze vervallen in onnatuurlijk gedrag. Zo meten ijsberen zich bijvoorbeeld de gewoonte aan om steeds weer hetzelfde kleine rondje te lopen. Claudia Vinke, gedragsbioloog aan de Universiteit Utrecht, die onderzoek doet naar het ontstaan van gedragsafwijkingen bij dieren legt hierover uit:

“Dieren in gevangenschap kunnen zich abnormaal gaan gedragen doordat ze niet de mogelijkheid krijgen om aan hun mentale en fysieke behoeftes te voldoen. Dat geldt bijvoorbeeld voor een papegaai die alleen gehouden wordt (die kan aan zijn veren gaan plukken of veel schreeuwen), of een ijsbeer die niet de kans krijgt om grote afstanden af te leggen.”

ijsberenhotel
Uitzicht vanuit een hotelkamer | Foto: screenshot video AFP News Agency/YouTube

.
Vertaling bovenstaand bericht op Twitter:

“[Hulp nodig] Mag ik vragen wat het achter-en-vooruit-bewegen betekend? Kunnen we de stemming en gezondheidsstatus hieruit afleiden? #hulp ijsbeer exper nodig. Dank!”

Naast stereotiep gedrag kan het beletten van natuurlijk gedrag ook leiden tot automutilatie (zelfbeschadiging) of apathie; een gebrek aan emotie, beweging en motivatie. Vinke:

“Sommige dieren bewegen heel traag of hangen de hele dag lamlendig in een hoekje. Anderen worden juist agressief en vallen de verzorgers of hun soortgenoten aan.”

.
Dieren die in een natuur gebruikmaken van een groot jachtterrein en ‘explosieve’ jachttechnieken hebben vaak moeite met het leven in gevangenschap. Zo jaagt een ijsbeer over vele honderden kilometers, iets wat niet na te bootsen is binnen een verblijf. Vinke is dan ook van mening dat:

“Als je de natuurlijke omgeving van een dier niet kunt nabootsen, dan moet je dat dier als dierentuin niet willen houden.”

Dieren uitgebuit

Een woordvoerder van de de Chinese dierenbeschermingsorganisatie China Animal Protection Network, die niet bij naam wil worden genoemd, vertelt aan persbureau AFP:

“Hiaten in China’s wet op de bescherming van wilde dieren maken het mogelijk voor bedrijven om dieren uit te buiten zonder enige zorg voor hun welzijn.”

Jason Baker, vice-voorzitter van Peta Asia:

“IJsberen horen thuis op de Noordpool, niet in dierentuinen of glazen dozen in aquaria – en zeker niet in hotels.”

Petities

Op internet zijn ondertussen al meerdere petities opgestart om de dieren vrij te laten of om het park volledig te sluiten. World Animal News geeft daarnaast ook aan dat attractiepark Harbin Polarland rechtstreeks kan worden gebeld op +85 (451) 8819-0909.

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Aurora van de Loo