Amsterdam 18 april 2017 – Het Amsterdamse vijf sterren Hotel de l’Europe had met de paasdagen in haar lobby als paasattractie een bak met 23 kuikentjes. Waar dit hotel haar vijf sterren aan verdiend heeft, weet Comité Dierennoodhulp niet, maar in ieder geval niet aan dierenwelzijn. Dit hotel zou zich dood moeten schamen om anno 2017 nog kuikens te gebruiken als goedkope attractie voor de gasten. Dieren zijn geen vermaaksartikelen. De kuikentjes zijn door dierenvrienden opgehaald omdat het anders slecht met hen zou aflopen. De 23 kuikens zijn door hen gebracht naar een opvang van Comité Dierennoodhulp waar ze nu liefdevol verzorgd worden. Dit alles kwam aan het licht doordat Wakker Dier gisteren twitterde dat ze een foto hadden gekregen van de kuikens ter vermaak in de lobby van dit hotel. Hotel De l’Europe heeft aan de dierenvrienden laten weten dat ze dit nooit meer zullen doen.

Hotel de l'Europe
Foto: Red een Legkip

De afgelopen weken heeft Comité Dierennoodhulp honderden basisscholen, kinderboerderijen en Artis een brief gestuurd met daarin het dringende verzoek om voor Pasen als attractie geen kuikens uit te broeden, vanwege het daarmee gepaard gaande dierenleed en omdat kuikens geen vermaaksartikelen zijn. Tevens heeft Comité Dierennoodhulp een brief gestuurd naar de wethouder dierenwelzijn Laurens Ivens met het verzoek om hier tegen op te treden en heeft de Partij voor de Dieren vragen gesteld over het uitbroeden van eieren als atractie door Artis en het geheel onnodig doden van de kuikens daarna. Comité Dierennoodhulp stuurde vorige week een brandbrief aan de heer Balian, directeur van Artis, om met dit onnodige dierenleed onmiddelijk te stoppen.

Omdat een groot deel van de de kuikens ls attractie gebruikt worden slechts tijdelijk gewenst zijn en meer dan de helft uit haantjes bestaat brengt dit veel dierenleed met zich mee. Er worden in ons land heel veel hanen gedumpt langs de weg, in een park of bos. Meestal loopt het niet goed met deze dieren af. Ze worden door een hond of ander roofdier gepakt, aangereden of ze verhongeren. Het dumpen van deze dieren kun je gerust een groot dierenwelzijnsprobleem noemen waar veel gemeenten in ons land last van hebben. Bovendien moeten kuikens die uitgebroed worden middels een broedmachine hun moeder missen. Een moeder die hun warmte en veiligheid biedt en hen belangrijke zaken leert.

Verkeerd voorbeeld
Kuikens zijn voor mensen erg leuk om te zien, maar dat plezier zou niet ten koste van extra dierenleed mogen gaan. Een dier is immers een individu met een eigen waarde waar je rekening mee hoort te houden. Het is belangrijk dat mensen beseffen dat als je een dier neemt je dan ook de verantwoordelijkheid daarvoor hebt en je het dier niet, wanneer het minder leuk wordt, weer weg kunt doen; dat je niet dieren alleen maar neemt omdat ze even zo schattig en aandoenlijk zijn zoals in dit geval kuikentjes. Een dier is niet louter een vermaaksartikel.

Verkeerde beeldvorming over kuikens, eieren en kippen
De realiteit is helaas dat legkippen en kuikens het helemaal niet zo leuk hebben in ons land. Ruim 30 miljoen hanenkuikens worden jaarlijks vergast of versnipperd en het merendeel van de 44,5 miljoen legkippen kan zich niet als kip natuurlijk gedragen. En meer dan 500 miljoen vleeskuikens lijden een ellendig bestaan om gruwelijk aan hun eind te komen.

Persbericht Red een Legkip


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.