In China is vorige week het eerste ‘Community Hero Network’ geïntroduceerd. Dit initiatief wordt geleid door rangers en is bedoeld om de conflicten tussen mens en olifant te verminderen.

mens-olifant netwerk

Eerste mens-olifant netwerk in China om mens-dier conflicten te verminderen | Foto: Pixabay

Olifanten in Yunnan

Het initiatief van het mens-olifant netwerk richt zich op het gebied Jinghong, gelegen in de provincie Yunnan in China. De provincie grenst aan buurlanden Myanmar, Laos en Vietnam, en is het laatst overgebleven leefgebied van de 300 wilde Aziatische olifanten in China. De Aziatische olifant is het grootste landdier dat voorkomt in Azië en staat op de lijst van bedreigde diersoorten. Aan het begin van deze eeuw waren er volgens de Internationale Olifantenstichting nog meer dan 100.000 olifanten in Azië. Op dit moment zijn er daarvan naar schatting nog maar 30.000 tot 50.000 over.

Conflicten tussen mens en olifant

In de afgelopen jaren hebben de olifanten zich verplaatst naar gebieden waar de dieren in de afgelopen tientallen jaren niet meer gezien waren. Doordat de lokale bevolking in deze gebieden niet weet hoe ze moeten omgaan met de olifanten, heeft dit verschillende mens-olifant conflicten veroorzaakt. Zo heeft een groep van 18 olifanten in maart 2020 het Xishuangbanna natuurreservaat verlaten en is het land van Jinghong ingetrokken. De bewoners van Jinghong hebben geen ervaring in het samenleven met olifanten, wat heeft geleid tot verschillende ongelukken en ernstige schade aan eigendommen van de bewoners.

 

Het mens-olifant netwerk

De stichting International Fund for Animal Welfare (IFAW) zal, samen met de regering van Jinghong, ondersteunen met uitrusting en voorraden die nodig zijn om toezicht te houden op de olifantenverplaatsing. Ook zullen meer dan 50 lokale rangers training krijgen in technieken om de conflicten tussen mens en olifant te beperken. Deze rangers zullen vervolgens een op maat gemaakte training geven aan de dorpsbewoners van de zeven districten in Jinghong. Dafan CAO, projectleider bij Asian Elephant Protection (AEP), zegt dat ‘Community Hero’ één van de belangrijkste initiatieven is in de samenwerking met de regering van Jinghong. Zelf heeft hij bijna 20 jaar ervaring in het verminderen van mens-olifant conflicten.

Ambassadeurs voor behoud van olifanten

De rangers die in het gebied samenleven met de lokale bevolking en daar met hen samenwerken, kunnen direct inspelen op de behoeften van de dorpsbewoners en ondersteuning bieden waar nodig. Dafan CAO hoopt dat de rangers niet alleen de veiligheid van mens en olifant zullen vergroten, maar dat zij ook ambassadeurs worden voor het behoud van de olifanten en hun leefgebied. Het is hoopgevend dat China nieuwe initiatieven start om het aantal mens-olifanten conflicten te verminderen en de overgebleven olifanten in het land te beschermen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop