Het moet de grootste fabriek ter wereld worden om dieren te klonen, zo meldt het Chinese persbureau Xinhua. In samenwerking met een bedrijf uit Zuid-Korea is het de bedoeling om vee, renpaarden, politiehonden en huisdieren te gaan dupliceren, als kwamen zij van de lopende band.

klonen
Ook politiehonden gaan gekloond worden | Foto: via Scott’s K9

De kloonfabriek in de havenstad Tianjin is een samenwerkingsverband tussen het Chinese biotechnologiebedrijf Boyalife en het Zuid-Koreaanse Sooam Biotech, dat op het internet adverteert met het klonen van honden. Bij elkaar gaat het project 200 miljoen yuan kosten, ruim 28 miljoen euro. Sooam Biotech kwam eerder in het nieuws omdat het bedrijf claimde dat het samen met Chinese wetenschappers menselijke embryo’s had gekloond.

Commercieel
Nog niet zo lang geleden was het klonen van dieren, het voortbrengen van genetisch identieke wezens, puur een vorm van wetenschappelijk onderzoek. Maar in China en Zuid-Korea wordt al vanaf 2000 gekloond met een commerciële insteek, 4 jaar nadat het gekloonde Schotse schaap Dolly ter wereld kwam. In 2012 presenteerde China de wereld het nieuwe ideale schaap, wat leidde tot bezorgde geluiden in de Europese Unie. De kloon-industrie groeit gestaag, en de Chinezen willen het nu groots gaan aanpakken.

Vurig of zacht
De fabriek zal vee met de ideale fysieke eigenschappen gaan produceren voor de vleesindustrie en ‘perfecte’ racepaarden gaan fokken. Ook richt men zich op dieren met een speciaal karakter, zoals politiehonden en huisdieren. In alle gevallen gaat het om dieren die door de mens zijn bedacht, goedgekeurd en desnoods genetisch aangepast om aan het ideaalbeeld te voldoen, zoals de gewenste vet/vlees-verhouding, krachtige spieren, een vurig of juist een zachtaardig karakter. Wanneer er eenmaal een ‘perfect’ dier is ontworpen zal dit met grote aantallen van de lopende band rollen om zijn taak te volbrengen.

klonen
Schaap Dolly (1996 – 2003), nu opgezet in een museum | Foto: Toni Barros/Wikipedia

Tests en discussie
Naar verwachting zal de kloonfabriek in Tianjin volgend jaar van start gaan. Aanvankelijk wil men op jaarbasis 100.000 embryo’s van vee gaan opkweken, maar op den duur moet dat aantal richting het miljoen. Wat dit voor het dierenwelzijn in petto heeft valt nog niet te overzien, maar het beloofd weinig goeds. Tot op heden ligt het aantal zieke en doodgeboren dieren bij klonen erg hoog. Ook sterven er veel dieren kort na de geboorte. Volgens professor voedselwetenschappen Zhu Yi van de Chinese landbouwuniversiteit zal er ‘qua smaak geen onderscheid zijn tussen normaal en gekloond vlees, maar is het verstandig om het gekloonde vlees pas massaal op de markt te brengen na veel tests en discussie’. Veel tegenstanders zijn bang voor de voedselveiligheid.

Verbod
Medio oktober sprak in Nederland de Tweede Kamer zich uit tegen de import van gekloonde huisdieren, nadat een motie van Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren met een overgrote Kamermeerderheid was aangenomen. Vooral vanuit Korea is een groeiend aanbod van gekloonde huisdieren. Mede dankzij de Kameruitspraak werkt de EU nu aan een importverbod voor gekloonde landbouwdieren.

Bron ©PiepVandaag.nl