De beelden van de kleine Shetlandpony ‘Lady’, die zwaar verwaarloosd werd aangeboden via veilingsite BVA Auctions, zijn op het netvlies blijven hangen. Lady was er zo slecht aan toe dat ze direct na aankoop geëuthanaseerd moest worden. Maar het gaat vaker mis, getuige het verhaal van een andere klant die in februari via de online veiling 2 Friese stamboekpaarden kocht. Ook deze dieren waren er beroerd aan toe en de originele papieren ontbraken.
Mevrouw H (afgekort uit privacyoverwegingen) vertelde aan PiepVandaag over haar ervaringen tijdens en na de aanschaf van 2 Friezen; een merrie en een hengst. De paarden werden via BVA Auctions aangeboden met stamboekpapieren en kwamen van een stal die vorig jaar failliet ging. In een spontane actie brachten ze een bod uit, en met succes. Omdat het kort dag was konden mevrouw H en haar man niet eerst gaan kijken, maar ze vertrouwden op de website:
“Ze kwamen bij een goede stal vandaan, dus? Wij hebben hier verdere informatie over gezocht en het leek ons een goede aankoop in verband met de afstammelingen van de paarden. Op de dag van ophalen in februari was ik best nerveus, want ik ging een merrie en een vreemde hengst ophalen.”
Paspoorten en stront
De eerste vraagtekens ontstonden toen bleek dat de originele papieren van de paarden niet aanwezig waren:
“Aangemeld, kreeg ik een duplicaat paspoort! Waar op ik vroeg: hoezo duplicaat? Die mevrouw zei dat alles zoek was. Maar mijn stamboekpapieren dan? Waren niet aanwezig, evenals de originele paspoorten.”
Vervolgens ging het door naar de gekochte merrie en hengst, en ook dat liep anders dan verwacht:
“Ik kreeg een mevrouw toegewezen die ons begeleidde naar de paarden. Daar stonden dan meerdere paarden, volop in de shit, letterlijk. Ze stonden er slecht bij zowel ‘op de voeten, als in de stront’. De vacht en de huid waren alles behalve glanzend te noemen, geen halsters niets erbij en erg schuw.”
Bloedwormen
De reis naar huis verliep rustig, maar daar werd pas echt duidelijk hoe slecht de gezondheid was van de paarden:
“Thuis aangekomen eens goed bekeken. Hoeven die minimaal 20 tot 30 cm te lang waren, ze konden er haast niet eens knap op staan, vooral de hengst heeft daar veel last van. Gelijk een afspraak gemaakt met de hoefsmid en de veearts voor castratie, omdat ik meerdere merries op stal heb en geen problemen wil.
De volgende dag weer eens goed bekeken, waren ze toch wel erg schraal. Ook aten ze haast geen hooi en wortelen. Jeukende manen en een huid die vreselijk geïrriteerd is. Snel aan de poets gegaan en dit vonden ze aangenaam. Maandag bij de smid geweest die ook schrok van de hoeveelheid die hij eraf haalde. Hierna heb ik ook gelijk wormenkuren erin gedaan.
Dinsdag: Horzellarve… en best een aantal. Niet echt prettig aangezien ik meer paarden op stal heb staan. De Friezen hebben het allebei, daarom dus een buikje en geen baby vet. De dag daarna, NEE ook nog bloedwormen, niet leuk, ook dit hebben ze beide.”
De lijst van klachten is fors:
“In het kort: mager, hele lange hoeven, bloedwormen, horzellarve, de vacht en manen geïrriteerd.
Ik voel me toch wel erg op de kosten gejaagd maar heb vooral medelijden met de dieren. Maar ze gaan vooruit!”
Aangifte gedaan
Mevrouw H is nog steeds bezig om de originele papieren van de Friese stamboekpaarden in handen te krijgen. BVA Auctions zegt ‘ermee bezig te zijn’. Ook heeft ze aangifte gedaan tegen de curator en BVA Auctions voor slechte verzorging van de dieren en de verwaarlozing van de paarden. De handelswijze van BVA Auctions en de verantwoordelijke curator leidde inmiddels tot Kamervragen van de Partij voor de Dieren. Er zijn meerdere aangiften gedaan bij de politie, waaronder ook wegens paspoortfraude.
© PiepVandaag Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Bescherm de dieren tegen de mens.