Een Shetlandpony die vorige week verkocht is via veilingsite BVA Auctions bleek niet alleen zeker tien jaar ouder dan de advertentie en haar paspoort doen geloven. Het dier was ook nog eens ernstig verwaarloosd en kon nauwelijks meer lopen door twee gekantelde hoefbenen en zwaar misvormde hoeven. Daarbij was ze ook nog eens hoog drachtig. Een dierenarts heeft de pony na de verkoop direct uit haar lijden moeten verlossen. Tegen de verantwoordelijken wordt aangifte gedaan.

pony - BVA Auctions
De pony moest geëuthanaseerd worden

Nog geen twee weken geleden werd onder meer deze naamloze pony aangeboden via veilingsite BVA Auctions, als kavel tussen de andere kavels met goederen van de failliet verklaarde stalhouderij Meijer.

pony - BVA Auctions
Foto van de website met de ter veiling aangeboden pony

De veiling werd gehouden in opdracht van curator J. Siebenga-Moggré van RAAD Advocaten uit Zwolle.

Schok
Op Facebook zag Hester de Groot vorige week  een oproep wie kon helpen de naamloze Shetlander en een zogenaamde schouwhengst van de veiling te redden. Ze aarzelde geen moment en bracht samen met paardentandarts Ronald Slob een bod uit op beide dieren. Het was echter een enorme schok toen De Groot samen met Slob de door hen aangekochte paarden gisteren kwamen ophalen. De dieren stonden tot hun enkels in de mest.

pony - BVA Auctions
De ernstig vervuilde stal

De schouwhengst, een paard dat mag kijken bij een merrie om te zien of ze hengstig is, is erg mager en het dier is volgens het personeel van de stalling in de 18 jaar dat hij er woont nog nooit buiten geweest. Een oud-medewerker van stalhouderij Meijer laat weten:

“Verschrikkelijk. Ik voel me ook echt een rotzak nu. We wisten het allemaal. De paarden kwamen nooit hun stal uit alleen als er gemest moest worden.”

pony - BVA Auctions
Niet het gebit van een 6-jarige pony, zoals het paspoort vermeldt

Maar bij de aanblik van de pony schrikken De Groot en Slob helemaal. Slob ziet aan het gebit van de pony dat dit dier minimaal vijftien jaar oud moet zijn en zeker geen zes jaar zoals beschreven in de BVA advertentie en zoals ook vermeld staat in haar paspoort dat recent is afgegeven. Het dier kan nauwelijks lopen en is er zeer slecht aan toe. De hoefjes zien er uit als een soort slofjes. Ze zijn ooit helemaal doorgegroeid en recent afgehakt, waarschijnlijk om de toestand van de hoeven nog enigszins te verdoezelen. Ronald Slob:

“Dit is duidelijk een geval van pure verwaarlozing.”

pony - BVA Auctions
Ernstig verminkte hoefjes

Immens geleden
In plaats van met de pony naar huis te gaan waar haar 2 kinderen met smacht wachten besluit De Groot direct door te rijden naar een dierenarts. Ook daar wordt geschokt gereageerd op de toestand van de pony. In ieder geval is het hoefbeen van twee hoeven gekanteld. Het is overduidelijk dat het dier intens geleden heeft. En de schatting van Slob dat deze pony minimaal 15 jaar oud is wordt bevestigd door de dierenarts, waarmee vraagtekens ontstaan over het verstrekte paspoort.

pony - BVA Auctions
Het paspoort van Lady

Al bij de eerste aanblik rees het vermoeden dat het paardje drachtig was. De dierenarts bevestigde dit.  Bij de flanken was ze ingevallen maar voor de rest oogde ze dik. Uiteindelijk was de situatie dusdanig ernstig dat de pony en het ongeboren veulen onmiddellijk geëuthanaseerd moesten worden.

pony - BVA Auctions
Bij de flanken was ze ingevallen maar voor de rest oogde ze dik

Hester de Groot is diep geschokt over het lot van Lady:

“Ik ben er ziek van. Je hart breekt en ik ben echt wel wat gewend. Ik kom met een halster thuis en mijn kinderen van 5 en 8 zijn helemaal van slag. Ze begrijpen wat dood is, maar deze situatie is niet uit te leggen. Niet aan kinderen maar ook niet aan volwassenen trouwens.”

Maar ze laat het er niet bij zitten:

 “Ik moet nadenken wat de stappen zijn die ik nu wil nemen. BVA heeft aangeboden de kosten te vergoeden maar dat is niet genoeg.”

In het paspoort van het paardje staat inmiddels ‘Lady’. Hester en haar kinderen hadden de naam Frummel bedacht. Hun verdriet over het lot van het paardje grenst aan woede:

“Wat heeft dit arme dier een lijdensweg afgelegd, ze was vreselijk verwaarloosd…… Ik ben er echt even helemaal stil en ontroerd van…… Boos ook, woedend eigenlijk……..”

In deze video is te zien hoe slecht Lady eraan toe was (verdrietige beelden):

Frauduleuze paspoorten

Al eind december werd stalhouderij Meijer failliet verklaard. De pony heeft zeker maandenlang maar misschien zelfs nog langer intens geleden onder het zogenaamd toeziend oog van de curator. Bij paardentandarts Ronald Slob zijn alle alarmbellen gaan rinkelen, want naast de schandalige verwaarlozing blijken er meer paarden te zijn waarbij de inhoud van het paspoort niet overeenkomt met de werkelijkheid:

“Ik maak mij zorgen over de eveneens geveilde Friese merries die allen te boek stonden als 2- en 3-jarige. Toen ik ze bekeek had ik al snel door dat ook hier niet veel van klopte. Het wekt de indruk dat er sprake is van frauduleuze paspoorten van het EASP. Het EASP is trouwens een Arabieren stamboek waar noch een Shetlander noch een Groninger schouwhengst in thuishoren.”

pony - BVA Auctions
De papieren van Lady

De voorzitter van EASP, de heer K. Lange, is overigens niet onomstreden. In 2010 kreeg hij landelijke bekendheid toen hij dreigde zijn paarden één voor één af te maken als het stamboek niet erkend zou worden door het productschap voor Vlees en Eieren (PVE).

Aangifte
Het personeel van BVA Auctions geeft in een reactie aan dat ze geen verstand van dieren hebben en dus niet weten wat ze met de situatie aanmoeten. Tegen de eigenaren van de de stoeterij, BVA Auctions en de curator zal door onder andere PiepVandaag.nl aangifte worden gedaan wegens verwaarlozing en mishandeling van dieren. Ook tegen de voorzitter van EASP wordt aangifte gedaan wegens het verschaffen van valse paspoorten.

Wordt vervolgd.

©PiepVandaag.nl Karen Soeters