Miljarden vogellevens wereldwijd eindigen door botsingen tegen ramen. In Amerika worden al een aantal decennia hoge gebouwen in de gaten gehouden en onderzoekers schatten in dat er jaarlijks 90.000 vogels tegen 12 specifieke gebouwen in New York aanvliegen. Om deze crashes te voorkomen hebben twee Zweedse biologen onderzocht hoe een speciaal soort glas, dat ultraviolet licht reflecteert, kan voorkomen dat vogels gebouwen proberen binnen te vliegen. Als de lucht in het glas wordt weerspiegeld, schatten vogels de ramen namelijk als gaten in de gebouwen in.

glas
Vogelvriendelijk glas spaart levens | © Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Glas waarin de lucht wordt weerspiegeld is een gevaar voor de vogels in de stad, maar zeker ook voor migrerende vogels, omdat deze in korte tijd een grote afstand af moeten leggen en de omgeving niet kennen.

Onzichtbare lijnen
Het vogelvriendelijke glas ziet er ongeveer net zo uit als normaal glas. Het oppervlak bevat een patroon dat alleen zichtbaar is in ultraviolet licht. Vogels zoals meeuwen en papegaaien kunnen niet om het patroon heen, terwijl mensen niet tegen de lijnen aankijken. Andere vliegende soorten inclusief eenden, roofvogels en duiven zouden de UV-lijnen echter niet kunnen waarnemen, omdat zij niet dezelfde oogstructuur hebben als meeuwen.

Dit betekent niet dat architecten niet zouden moeten kiezen voor het vogelvriendelijke glas dat meeuwen en zangvogels afschrikt, want dit veiligere glas kan zeker duizenden gevederde levens redden.

Het glas aanpassen is niet de enige manier om vogelcrashes te voorkomen. Windklokkenspellen, luxaflex en zonneschermen zijn enkele middelen die helpen om vogels bij ramen weg te houden.

Een voorbeeld van een bedrijf dat op dit moment vogelvriendelijk glas levert is Ornilux.

Bronnen: The DodoScientias ©PiepVandaag.nl Ildiko Bischot