Flamengo’s die leven in de Atacamawoestijn, nabij de Chileense stad San Pedro ten noorden van de hoofdstad Santiago, worden bedreigd. Experts maken zich zorgen over het aantal flamingo’s in deze regio. Lithiumwinning in het gebied zorgt voor de verdamping van water. Er zijn verder weinig waterreserves bekend in de regio waar deze flamingo’s eventueel terecht zouden kunnen voor voedsel.  

flamingo's
Chileense flamingo’s bedreigd | Foto: Hans Hillewaert/Wikimedia

Rolando Humire, president van de Natural Society in San Pedro de Atacama, maakt zich zorgen over het voortbestaan van de vogels in de Atacamazoutvlakte, waar ze wonen, paren en broeden. De bioloog stelt dat de mijnbedrijven SQM en Rockwood water winnen in een leefgebied waar kleine schaaldiertjes leven, wat telkens het belangrijkste voedsel voor flamingo’s is. Humire:

“Het is duidelijk dat lithiumwinning risico’s en een impact op het milieu met zich meebrengt.”

Volgens SQM zijn ze bezig met een monitoringsprogramma, om te voorkomen dat de flamingo’s uitsterven. Daarnaast doet het mijnbedrijf onderzoek naar waterreserves voor het project. Volgens SQM werken ze al sinds 1995 samen met het Chileense staatsbosbeheer Conaf, om de vogels te tellen. Hun werk in de regio heeft tot nu toe nog geen impact veroorzaakt in een straal van 50 kilometer, aldus SQM.

Héctor Maya, woordvoerder van Rockwood, stelde:

“Lithium wordt gewonnen op een natuurlijke manier door zonne-verdamping. Daarom is de impact op het milieu klein en heeft het proces geen water nodig, in tegenstelling tot de traditionele mijnindustrie.”

Het regionale hoofd van Conaf, Alejandro Santoro, stelde dat er tot nu toe “nog geen duidelijk verband kan getrokken worden tussen lithium winnen en het aantal flamingo’s in de regio”, maar heeft duidelijk gemaakt dat “als er veranderingen zullen plaatsvinden als gevolg van lithiumwinning, dit pas over een aantal jaar geconstateerd zou kunnen worden.”

De flamingopopulatie in de Atacamawoestijn bestaat uit drie verschillende soorten: de Andesflamingo, de Chileense en de James’ flamingo. Het totaal aantal flamingo’s in het gebied varieert tussen van 1.500 tot 5.000 exemplaren.

Bron ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer