Vijf dierenbelangenorganisaties en een klant hebben aangifte gedaan van dierenmishandeling en misleiding door dierenverhuurbedrijf Huureenkip.nl. De kuikenverhuurder vertelt vooraf niet dat veel van de teruggebrachte haantjes en ook hennetjes de dood vinden. Ook gaat er veel mis bij het recreatief uitbroeden van eieren, met veel dierenleed tot gevolg.

Aangifte tegen kuikenverhuurder om dierenmishandeling en misleiding
Kuikens zijn geen knuffelobjecten | Foto (illustratief): publiek domein

De kuikenverhuurder vertelt volgens Comité Dierennoodhulp, Dierenrechten Alliantie, House of Animals, Diervriendelijk Nederland en Akka’s Ganzenparadijs niet eerlijk dat veel hanenkuikens en ook jonge hennetjes uiteindelijk gedood worden:

“Op de website doet het bedrijf voorkomen of ze allemaal een leuk, lang leven tegemoet gaan na terugbrengen. Niet de dood.”

.

Aangifte tegen kuikenverhuurder om dierenmishandeling en misleiding
Foto: Meldpunt Kuikentjesmisbruik

Aangifte tegen kuikenverhuurder

Huurster Joyce zegt in haar aangifte:

“Ik heb de kuikens met veel liefde en zo goed als ik kan opgevoed en vermaakt en verzorgd maar ik wil ze een leven geven. Niet de dood. (…) Daarom wil ik dat Huureenkip.nl stopt met dit dierenleed en mensen niet voorliegt met onwaarheden. Als het huren van een broedmachine en kuikens niet op zo’n ‘eenvoudige’ wijze en op zo’n grote schaal wordt aangeboden, zullen er minder mensen overgehaald worden om zich schuldig te maken aan het veroorzaken van dergelijk dierenleed.”

.

Aangifte tegen kuikenverhuurder om dierenmishandeling en misleiding
Foto: Meldpunt Kuikentjesmisbruik

Flink verdienmodel

Het bedrijf Huureenkip.nl/ VNES Verhuur veinst volgens de dierenorganisaties dat het hobbymatig en kleinschalig bezig is. Er zit echter een flink verdienmodel achter. Huureenkip.nl beweert zelf de grootste verhuurder van broedmachines, broedeieren en kuikens te zijn in Nederland en in België. De dierenorganisaties en huurster Joyce eisen dat de kuikenverhuurder stopt met het geven van misleidende informatie op de website Ze willen dat het ter vermaak verhuren van broedmachines, broedeieren en kuikens stopt:

“Dit bedrijf veroorzaakt door zijn laagdrempelige en misleidende huurconcept enorm veel dierenleed. Huurders denken dat dit maatschappelijk veroorloofd is en ze zo verantwoord met dieren bezig zijn en zijn zich er niet bewust van waar ze aan beginnen.”

.

kuiken
Kuikens hebben van nature behoefte hebben aan de moederkloek | Foto: publiek domein

Geen knuffelobjecten

Bij de aangifte is een onder meer een verklaring van dierenartsenvereniging Caring Vets toegevoegd. Die ondersteunt de klacht dat kuikentjes geen knuffelobjecten zijn, dat kuikens rust verlangen en van nature behoefte hebben aan de moederkloek. Broedmachine zijn geen natuurlijke omgeving, maar een onnatuurlijke geboorte. Volgens het Besluit houders van dieren is het verboden te fokken met gezelschapsdieren, op een wijze waarop het welzijn en de gezondheid van het ouderdier of de nakomelingen wordt benadeeld:

“Ook attendeert dit bedrijf mensen er niet op dat het vanwege onkunde regelmatig misgaat met kuikens die uit de broedmachine komen, zoals het niet uit het ei kunnen komen, ziek worden en doodgaan. Wat veel leed veroorzaakt bij zowel de kuikens als de huurders.”

De kuikenverhuurder moedigt mensen aan om de kuikens veel op te pakken:

“Hierdoor krijgen de kuikens onnodig stress. Zeker kinderen en dementerende ouderen weten vaak niet hoe de kuikens op te pakken, waardoor het kan gebeuren dat ze de dieren te hardhandig vasthouden, laten vallen of oppakken wanneer de kuikens slapen.”

Volgens de dierenorganisaties zet Huureenkip.nl hiermee onwetende mensen aan tot strafbare feiten, wat op zich al reden is voor aangifte.

Bronnen:

Ingezonden brief: Kuikentjesmisbruik erger dan ooit

©AnimalsToday.nl