Het verbod op het giftige bestrijdingsmiddel glyfosaat gaat in plaats van in 2018, per november 2015 al in. Dit heeft staatssecretaris Mansveld laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Paardenbloemen
Foto: christian.senger via Compfight cc

Voor gemeenten zal het dan ook vanaf november 2015 verboden worden om gif te spuiten op straten, speeltuinen en wegen. Onkruid mag dan alleen nog op niet-chemische wijze worden bestreden. Mogelijkheden hiervoor zijn het gebruik van technieken met heet water, hete lucht, branden en borstelen.

Niet alleen is dit van belang voor ons milieu en onze volksgezondheid, Mansveld stimuleert met deze beslissing ook noodzakelijke innovaties. Die zaten al tijden op slot in afwachting van nieuwe, duurzamere regelgeving. De brief van Mansveld vormt een aanvulling op de Tweede nota duurzame gewasbescherming ‘Gezonde Groei, Duurzame Oogst’. Daarin beschrijft het Kabinet hoe duurzame gewasbescherming voor de periode 2013 – 2023 moet plaatsvinden.

Glyfosfaat is ook een van de hoofdbestanddelen van het bestrijdingsmiddel Roundup, dat in Nederland voor gemeenten en particulieren sinds 2011 verboden is.

Bron: Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.