Een Canadese vrouw krijgt mogelijk 10 jaar gevangenisstraf voor het geven van water aan dorstige varkens in een vrachtwagen. PiepVandaag.nl meldde eerder dat Anita Krajnc (48) uit Canada zou worden aangeklaagd, wegens het ongeoorloofd ‘gebruik maken van andermans eigendom’.

aangeklaagd - dorstige varkens
Anita Krajnc geeft een oververhit varken op transport naar het slachthuis water | Foto: Elli Garlin via Toronto Pig Save

In Canada worden varkens als persoonlijk bezit beschouwd en mogen ze tot 36 uur achtereen vervoerd worden, zonder enige toegang tot voedsel of water. Op 22 juni  van dit jaar schoten Anita en andere leden van organisatie Toronto Pig Save een lading dorstige varkens, onderweg naar de slachthuis, te hulp door de dieren in de vrachtwagen water te geven. Ondanks bedreigingen van de chauffeur liet Anita zich niet zomaar wegjagen, maar vroeg alleen om wat compassie voor de dieren.

De chauffeur diende op 22 juni een klacht in tegen Anita Krajnc, omdat zij en haar mede-dierenbeschermers volgens hem de varkens en de verkeersveiligheid in gevaar brachten. Hij verklaarde:

“Ze heeft het recht om te protesteren en haar standpunt te verdedigen. Maar ze heeft niet het recht om mijn veestapel in gevaar te brengen. Het gebeurde bij de stoplichten, maar wat als de lichten weer op groen springen? Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat iemand verminkt raakt”.

Anita’s zaak komt aanstaande woensdag 2 december voor de rechter. Ze kan celstraf van maximaal tien jaar krijgen en een geldboete van 3.550 euro. Krajnc staat nog altijd achter haar daad en ze is niet van plan een boete te betalen. Ze verklaarde aan de lokale krant Inside Toronto:

“Ik kan niet geloven dat ik ben aangeklaagd omdat ik water heb gegeven aan dorstige varkens. Mijn verweer is dat ik een goede Samaritaan was. Als mij een boete te wachten staat, ga ik nog liever de cel in”.

Bronnen: TheGlobeAndMail.com & Independent.co.uk ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor