In juni 2014 ontsnapte Nala, een 7-jarige Shar-Pei, uit de tuin van haar baasje Sarah Gossard in Baltimore in de Verenigde Staten. Volgens de politie heeft een voorbijganger geprobeerd Nala terug naar huis te brengen, maar werd zij toen gebeten in haar hand. Op dat moment kwam politieagent Jeffrey Bolger met zijn collega Thomas Schmidt in actie.

Nala - vrij uit
Nala | Foto via Facebook

De agenten deden echter geen poging om Nala heelhuids met haar baasje te herenigen. In plaats daarvan hielden zij Nala met een vangstok voor honden in bedwang. Daarna sneden zij haar de keel door met een mes. Volgens een ooggetuige riep Bolger op dat moment:

“Ik ga dat ding zijn f*ck*ng keel doorsnijden”

Enkele minuten later stierf Nala.

Bolger is aangeklaagd voor het verminken van een dier, dierenmishandeling en wangedrag, maar zo’n kleine twee weken geleden is hij door de rechter vrijgesproken voor deze gruwelijke daad. De rechter hechtte in haar uitspraak veel waarde aan de getuigenis van lijkschouwer Fowler. Volgens de lijkschouwer heeft Nala zichzelf gewurgd doormiddel van de vangstok. Ook is het heel goed mogelijk dat de hond al dood was voordat haar keel werd doorgesneden. In het oordeel werd geen rekening gehouden met de verklaring van de arts die haar na haar overlijden heeft onderzocht. Nala zou volgens hem zijn doodgebloed door de snee in haar slagader.

Het vonnis zal bij de meeste mensen niet in goede aarde vallen, maar de rechter is er van overtuigd dat haar uitspraak juist is. Volgens haar is er met het beschikbare bewijsmateriaal aangetoond dat Bolger handelde uit veiligheid en dat hij er in geloofde dat hij door het doden van de hond Nala uit haar lijden heeft verlost. Ook Schmidt gaat vrij uit. Begin dit jaar heeft de Officier van Justitie de aanklacht tegen Schmidt ingetrokken.

Sandy Fleischer, de voorbijganger die door Nala in haar hand werd gebeten heeft in een interview op een lokale radiozender verteld dat de agenten de ring van de vangstok hard hebben aangetrokken en daarna hebben rondgedraaid rond Nala’s nek. Dit was totaal overbodig nu Nala al met haar gezicht naar beneden tegen de grond was gewerkt. Het leek of ze hond expres pijn wilden doen. Het dier jankte volgens Fleischer, die geen goed woord voor de agenten over heeft, van de pijn.

Nala haar baasje heeft na de uitspraak op de Facebookpagina Justice for Nala het volgende geschreven:

“Ik ben er kapot van dat de rechter Bolger vandaag onschuldig heeft bevonden. Ik ben verwoest en erg emotioneel… Ik geloof dat ondanks de rechter vond dat er onvoldoende bewijs was dit niet betekent dat hij haar niet heeft vermoord. Ik heb niet het gevoel dat het recht heeft gezegevierd, maar ik kan alleen maar hopen dat met Nala haar dood het bewustzijn voor dierenmishandeling is verhoogd. Ik wil niet dat iemand ooit meemaakt wat ik heb meegemaakt”.

Trying to forget about all of the chaos, negativity and stress for a moment to remember my girl. She was gentle, beautiful and so loved. I miss her every day. <3

Posted by Justice for Nala on Wednesday, November 18, 2015

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat