Dierenbeschermingsorganisaties Bont voor Dieren, GAIA (Belgie) en het Italiaanse LAV hebben bontproducten en nepbontproducten milieukundig laten vergelijken door onderzoeksbureau CE Delft. Uit de resultaten blijkt dat echt bont minstens driemaal schadelijker is voor het milieu dan nepbont: voor een groot aantal milieueffecten blijkt dat echt bont zelfs meer dan 10 keer schadelijker is. Bont is dus zeker geen duurzaam product.

Bont - nepbont
Bont veel schadelijker voor milieu dan nepbont | Foto: cobalt123 / Foter.com / CC BY-NC-SA

In het onderzoek werden verschillende artikelen met elkaar vergeleken: een nepbontjas met een echte bontjas en een nepbontkraag met een echte bontkraag. Om discussie over de mogelijke aannames en randvoorwaarden voor te zijn werd door CE Delft het meest behoudende scenario voor bont en het meest vergaande scenario voor nepbont gekozen. Zelfs met deze uiterste scenario’s waren de verschillen aanzienlijk met betrekking tot de impact op het milieu.

Bontkraagjes hebben voor alle 18 onderzochte milieueffecten een slechter resultaat dan nepbontkraagjes, vaak dus wel tot meer dan 10 keer slechter. Door de bontindustrie wordt vaak gesteld dat bontjassen veel langer meegaan dan nepbontjassen: een aanname van de bontindustrie is dat ze 5 keer langer meegaan en daarom de bontjas duurzamer is dan de nepbontjas. Als alle milieueffect worden gewogen naar schade tot één milieuscore, dan blijkt deze stelling niet houdbaar: zelfs met het meest vergaande scenario voor nepbont komen de vijf nepbontjassen beter uit de bus.

Eerder al lieten Bont voor Dieren, GAIA, LAV onderzoeken wat het verschil in milieu-impact is tussen bont en andere vormen van textiel. Uit de resultaten voor klimaatimpact bleek dat 1 kilo bont vijf maal schadelijker is voor het klimaat dan 1 kilo wol en meer dan 20 keer schadelijker dan 1 kilo polyester. Met het vandaag gepresenteerde nieuwe onderzoek: “Natural Mink Fur and Faux Fur Products, an environmental comparison“, hebben de dierenbeschermingsorganisaties aan kunnen tonen dat als men dan toch bont wil dragen, het beter is te kiezen voor de veel minder schadelijke nepvariant.

Persbericht Bont voor Dieren