Een kweker van bloemen en planten uit het Brabantse dorp Molenschot heeft een gewasbeschermingsmiddel dat de stof fipronil bevat gebruikt om de spint, een infectie van mijten, op zijn laurierplanten te bestrijden. Met een ramp van 1,8 miljoen dode bijen als gevolg.

Bijen
1,8 miljoen bijen sterven door gebruik illegaal gewasbeschermingsmiddel in Brabants Molenschot | Foto: Martin LaBar/flickr

Fipronil mag niet worden gebruikt op sierplanten. De stof is schadelijke voor bijen. De kweker, die een groothandel in bloemen en planten heeft laat weten:

“Ik ben stom geweest.”

De kweker die het gif in België kocht en het al jaren in zijn schuur had staan wist dat hij het middel niet mocht gebruiken:

“Ik wist dat het verboden was, maar wist niet dat bijen ook op laurier afkomen.”

Eind augustus meldden imkers in de buurt van Molenschot dat er sprake was van een grote bijensterfte. Naar aanleiding van deze meldingen heeft de NVWA de insecten onderzocht en is zij er achter gekomen dat de bijen fipronil bij zich droegen.

Zeven imkers uit de Bavel en Molenschot verloren volgens Frans van Gils, imker uit Bavel, 36 van hun 42 bijenvolken. Elk volk telt ongeveer 50.000 dieren, bij elkaar zijn dat dus zo’n 1,8 miljoen bijen die het loodje hebben gelegd.

“Binnen twee dagen waren ze allemaal dood.”

Met als gevolg aldus Frans van Gils:

“Een ramp voor de hele voedselketen.”

Omdat de stof fipronil verboden is, is er een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de kweker van de sierplanten. Ook wordt er onderzocht of de planten die nu nog op het bedrijf staan moeten worden weggehaald, zodat nog meer dode bijen kunnen worden voorkomen.

Bron: Brabants Dagblad ©PiepVandaag.nl Lianne Raat


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.