Het hooggerechtshof van Brazilië heeft een wet uit de staat Ceará onderuitgehaald die de traditionele ‘vaquejadas’ (een type rodeo met paarden en runderen) reguleert, omdat het hof dit beschouwt als een vorm van dierenmishandeling.

rodeo's
Brazilië verbiedt rodeo’s in Ceará | Foto: cgpgrey.com/Wikipedia

Rodeo met paarden en runderen
Bij dit soort rodeo’s is het de bedoeling dat twee ruiters een rund laten omvallen door hem aan de staart te trekken. Dit is een veel voorkomend evenement in het noordoosten van Brazilië. Het besluit was niet unaniem, maar met zes stemmen vóór en vijf tegen.

De voorzitter van het hooggerechtshof. Carmen Lúcia, is tegen de ‘vaquejadas’, en rechtvaardigde haar stem als volgt:

“Dit zijn activiteiten die zeer agressief zijn tegen dieren. Er zal altijd wel iemand zijn die beweert dat het een oude activiteit is en dat het onderdeel uitmaakt van ons volk, maar culturen veranderen.”

Volgens de Braziliaanse vereniging voor Vaquejadas worden er jaarlijks 4.000 van dit soort rodeo’s gehouden in het noordoosten van Brazilië. In de staten Pernambuco en Ceará is de traditie het sterkst, met in beide 700 rodeo’s per jaar met prijzen die een waarde kunnen bereiken tot 300.000 reales (93.000 dollars).

Dierenwelzijn
Het laatste jaar worden deze rodeo’s steeds vaker bekritiseerd door dierenwelzijnsorganisaties. Er zijn evenementen geannuleerd vanwege druk die wordt uitgeoefend, of er wordt bereikt dat de dieren beter beschermd worden. In de staat van Bahía, bijvoorbeeld, is het verplicht om 2% van de opbrengsten van dit soort evenementen te steken in fondsen voor de bescherming van dieren.

Het besluit van het hooggerechtshof van Brazilië opent de deuren zodat de dierenwelzijnsorganisaties het voor elkaar kunnen krijgen dat dit soort praktijken niet meer toegestaan worden voor de wet, niet alleen in Ceará maar waarschijnlijk ook in de rest van het land.

Bron: Mundo Sputnik News ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín ZuidmeerWord nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur